petya

Петя Михалевска: Лявото е идея за по-справедлив живот!

Петя Михалевска е кандидат за народен представител в 9 МИР – Кърджали. Можете да я подкрепите като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №2.

Здравей Петя, би ли се представила с няколко думи на нашите читатели.

Kазвам се Петя Михалевска. Родена съм на 15 май 1988 г. в гр. Кърджали. Завършила съм езикова гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали. Бакалавър съм по политически науки в НБУ. Работя в частния сектор от 2009 г. Активен и убеден член съм на БСП от 2013 г. Членувам в ОПО – “Клуб 71″ в столичния район “Красно село”. Отскоро съм младежки председател на район “Красно село”.

Ти си едно от наистина младите лица на БСП. Не мога да не те попитам: ЗАЩО БСП. На политическата сцена в България има много други политически формации?

За мен БСП е кауза, възможност да дам своя принос за една по справедлива и социална България. Лявото е идея за по-справедлив живот!

Бидейки лице на една организация като МО в БСП отговорност или привилегия е?

Отговорност.

Как се чувстваш от факта, че имаме толкова прекрасна страна, а все повече млади хора я напускат?

Реалността към днешния ден е страшна. На фона на всички природни дадености, привидната стабилност сме  свидетели се на демографската катастрофа, цели поколение емигрираха и емигрират. Вината носи целият ни политически елит, но в програмата на БСП ясно е очертана онази пътека, онази промяна, която ще ни доведе до по-достойно съществуване, по-честна работа и заплащане и най-важното – бъдещето на нашата страна. А то е свързано с нас, младите хора, които за съжаление все повече намаляваме и все по-често отсъстват от села и градовете. Поколението ни е принудено да напуска страната си и да търси работа в чужбина, тъй като не може да намери първо работно място. Магистралите са нещо чудесно, парковете, градинки и тротоари, но губим човешкия фактор.

Би ли се наела да дадеш приблизителна прогноза как  победата на БСП на 26 март ще повлияе на България?

След 26 март ще променим България с перспективна визия, енергия и  решителни действия,  за да има надежда, за да я има България!

Като млад човек, сред млади какви са проблемите на връстниците ни, които усещаш в Кърджали?

Проблемите на младите хора в Кърджали са като на всички в страната ни. Те са свързани с усещане за липса на перспектива за себе си и децата си, липсва работа, липсват условия за нормален бизнес, липсват хора, защото обезлюдява района. Надеждата е в инициативността на хората, грижата на държавата за пограничните райони, контактите ни със съседите, развитието на туризма.

Ние, младите хора не искаме толкова грандиозни неща, искаме да живеем нормално, искаме да можем да се развиваме, а днес всички виждаме това колко трудно се постига в България, в частност в Кърджали. За да има добра социална политика спрямо младите хора, първо трябва да има добре работеща икономика.

Първите действия трябва да бъдат насочени към по-качествено образование, даване на свобода на бизнеса и едновременно стимулиране на потреблението на хората и инвестиционното потребление. Без тези действия няма как да се генерират ресурси за каквато и да е социална политика и политика на развитие.

Искам да те попитам, благотворителността е изключително важна човешка черта, превърнала се в скъп пиар днес, но някак си не е ли важно независимо млади или по- възрастни да сме страна, която може да разчита много повече на държавата си?

Благотворителността е усещане за това, че трябва , ако можеш да дадеш, да помогнеш , за да бъдеш себе си. Даже и да се лишиш от нещо. Важно е да го правиш искрено и убедено. И тихо. Не за пред камерите и не по време на кампании. Няма по- добър пример от баща ми. И до сега не знаем за всички църкви, за болни деца, за възрастни  хора и за значими каузи, за които той се е грижил. Държавата е друго. Тя е длъжна да е социална. Ние ще я направим и справедлива.

Кой е най- големият ти вдъхновител в живота?

Баща ми Димчо Михалевски, с всичко, което правеше и което беше той. От Водното огледало до Маказа, през пречиствателните станции и пътищата, до онзи нежен паметник на Първата целувка в гр. Кърджали. И малките, човешки неща, които правеше за хората, за ежедневието им – те търсеха подкрепата му и я получаваха… където и да се намираше.

Какво би каза на всички млади, чиито очи са насочени към „Европата”?

На всички българи, които искат и могат да заминат извън границите на България, а и на тези, които вече са там , бих казала, че те винаги ще носят Родината в себе си, както и че тя ги чака също с толкова любов, нужда и загриженост.

Светът е глобален, където и да се намираме, каквото и да правим, можем да мислим и работим за страната си!