sofia-oblast

Политика за децата – основен приоритет

Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Гьоков и Жельо Бойчев се срещнаха с Ваня Григорова – председател на „Солидарна България”, Лилия Чобанова – докторант в Медицинския университет и младежи от София-област.

На срещата бяха обсъдени три въпроса – еднодневните трудови договори, правата на майките и правото на отпуск на майката до навършване на 2 годишна възраст на детето. Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заявиха, че парламентарната група ще се опита да направи цялостен документ за демографската политика, както и се обмисля инициатива за  диференцирани ставки за ДДС за детски храни и памперси. Младежите коментираха, че по еднодневен трудов договор не се плащат осигуровки за майчинство и безработица. „Ако ние преследваме социална държава такава, каквато е записана в Конституцията, би трябвало да държим на тези защити в Кодекса на труда”, заявиха те. Според тях еднодневните трудови договори осигуряват параван, за който да се крият осигуровките.

 

Георги Гьоков е на мнение, че този трудов договор няма да сработи. „Тези хора, които се наемат така, са хора, които получават социално подпомагане. Ако се официализира работата му, ще му се намали социалното подпомагане”, обясни той. Корнелия Нинова подчерта, че това време на работа не се брои за трудов стаж. „Ние бяхме против, но мнозинството си го приеха”, уточни тя. Нинова  заяви, че минималната заплата се е вдигнала, а детските са изостанали. „Ние ще искаме актуализация с увеличаване на тези социални плащания”, категорична е тя.
Източник: www.bsp.bg