ruslan

Руслан Влаев: Корупцията е един от най-големите тумори в съвременното общество

Руслан Влаев е кандидат за народен представител в 3 МИР – Варна. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №13.

Здравей, Руслан, би ли се представил с няколко думи?

Здравейте, казвам се Руслан Влаев, на 34 години съм. Роден съм и живея във Варна. От година и половина съм щастливо женен за моята прекрасна половинка Диляна. Завършил съм ТУ-Варна, специалност „Информатика, информационна и управляваща техника“, след което записах магистратура специалност „Криминология и социална превенция“ От 10 години работя в общинската администрация в отдел, който контролира търговската и туристическата дейност на територията на Община Варна.

 Защо БСП?

За мен отговорът на въпроса е доста лесен – аз съм израснал с тази партия, произлизам от такова семейство и пред мен никога не е стоял въпросът, ако реша да се занимавам с политика, дали това да бъде БСП или някоя друга партия. Та това е партия със 125 годишна история. Партия, която е събрала в себе си традиции и ценности и която винаги е отстоявала интересите на обикновения човек. Партия, която в последно време се отвори изключително много към младите хора и се вслушва в техните съвети. Най-вече това е партия, която има ясна визия за това какво трябва да представлява нашата държава след години и има точни и ясни идеи, които са заложени в нейната платформа за подобряване живота на обикновения, отруден българин.

Корупцията е една от болезнените теми в обществото ни и обстоятелството, което го ограбва. Какви мерки могат да бъдат предприети в тази насока? Как това се отразява на Варна?

Корупцията е един от най-големите тумори в съвременното общество.  Това е проблем, който за жалост трудно може да бъде решен изведнъж, както се казва, с вълшебна пръчка. Но за неговото ограничаване може да се  направи доста и то най-вече с промени в законодателството и сферата на правосъдната система.

Хората трябва да започнат да усещат, че институциите са на тяхна страна и в тяхна услуга, а не всеки път, когато човек има нужда от даден документ, да се чуди на кой познат да звънне или на кого трябва да се „даде“, за да станат нещата по-бързо.

В платформата на БСП за тези избори в сферите на „Вътрешен ред и сигурност“ и „Правосъдие и справедливост за всеки“ са заложени доста мерки, с които да се ограничи така наречената бюрокрация и корупционният елемент сред институциите.

Кои са 3-те основни проблема на Варна? Как БСП би могла да помогне за решаването им?

Варна е градът на моето сърце, това е мястото в което съм израснал и където искам да се родят и живеят децата ми. Но за моя жалост Варна се превърна в град, в който се развива основно сферата на услугите. Тук почти няма производство и големи заводи, които да стимулират икономиката на града. Разчита се основно на туризма, а той от своя страна е само няколко месеца. И това е нещо, с което не мога да се примиря. Навремето тук е имало голяма корабостроителница, винпром, хлебозавод и множество предприятия за тежката и леката промишленост и т.н и т.н. Днес за жалост всичко това го няма. Ето защо ние от БСП – Варна отдавна се борим и говорим за ново пристанище, нова туристическа зона, нова политика на местно ниво, свързана с възраждане на общинските предприятия, които да работят в услуга на обществото. Все неща, които биха върнали блясъка на морската столица на България и биха дали нов тласък на икономика на този красив град.

Туризмът е едно от основните поприща, които развиват икономиката във Варна и региона. До каква степен е развит потенциалът му (на туризма) и какво още може да се направи?

Както споменах по-горе, туризмът е основният източник на работни места и приходи в местната икономика, но за моя жалост той се ограничава в рамките на 3-4 месеца през летния сезон. Тук климатът е мек и благоприятен за туризъм през цялата година. На територията на общината има доста забележителности, които задължително трябва да се рекламират. Голяма част от хотелите в града и курортните комплекси разполагат с модерни СПА центрове. Това е нещо, с което могат да се привлекат туристи и в така наречения неактивен сезон. Всичко това е въпрос на политика, както на местната власт, така и на хотелиерите в региона. Според мен е абсолютно задължително на ключови и емблематични места във Варна, като катедралата, Севастопол и Делфинариума да има туристически информационни центрове, в които да се предлагат актуални брошури на забележителностите в и около града, както и на хотелите. В тези центрове трябва да работят, както представители на администрацията, така и студенти от специалност „Туризъм“, за които това би било един много полезен стаж и т.н.

Какви мерки могат да повлияят положително на заетостта във Варна, за да младите хора да търсят препитанието и развитието си именно там?

Варна е град, в който са събрани няколко университета – Технически, Икономически, Медицински и т.н. – все учебни заведения, които произвеждат кадри, които със специалностите, които завършват, могат да са гръбнакът, както на местната икономика, така и на национално ниво.  Доста от младите хора идват тук, завършват образованието си и отиват да работят в чужбина или в София. Малцина са онези, които остават след това да работят и градят семейство във Варна. Ето защо смятам, че е абсолютно задължително местната власт, бизнеса и университетите да седнат на една маса и да направят така, че университетите чрез определени специалности да подготвят кадри, от които бизнеса има нужда както в момента, така също и след няколко години, а от своя страна администрацията да направи така, че с определени административни мерки да задържи и стимулира бизнеса да развива своя продукт в града, който от своя страна да наема студенти първо на стажове и след това, ако покажат качества, на постоянна работа.

Варна е Европейска младежка столица за 2017г. Какви инициативи и събития трябва да се реализират, за да повече млади да поискат да посетят града?

Като се има предвид, че акцентът пада на „младежка столица”, а това, което в последно време е един от най-големите проблеми сред младежта, е тяхното нежелание да спортуват, както и факта, че повечето от подрастващите са с наднормено тегло, считам за задължително да бъде направен един фестивал свързан със здравословния начин на живот. В този фестивал биха могли да се включат диетолози, професионални готвачи, фитнес инструктори, представители на танцови формации и т.н. Всички тези хора могат да обяснят и покажат на младите, как да се храним правилно, как да тренираме правилно, по колко да тренираме.

Твоята кауза е…?

Като млад човек, който е решил да се развива в професионален и личен план в България, вместо да тръгне да гради живот чужбина, няма как да не кажа, че за мен бъдещето на България е кауза! Искам да виждам държава, която да е независима, да е силна икономически и най-вече да е образована като народ. Държава, която да задържа своите деца да се развиват в нея, а не да търсят препитание в чужбина.