china

„Сред трима души, един е моят учител” – Конфуций

…или накратко за Китай от културната програма, организирана специално за Първия форум за млади лидери от Китай и страните от Централна и Източна Европа, октомври – 2013г.

Модерно е със сутрешното кафе да получаваме и доза мъдрост. Под мъдростите често намираме имена на бележити философи и писатели. Безспорно една такава личност е Конфуций. Живял между 551 и 479 година пр. Хр. в кралство Лу, в наши дни провинция Шандонг (в превод “на изток от планината”, има се предвид планините Тайханг)  в Китай.  Шандонг е една от люлките на китайската култура, езикът на Тао, най-ранният писмен език в Китай, е открит преди 4000 години именно в Шандонг. Шандонг е родно място и на Менциус, най-известният ученик на Конфуций и Сун Дзъ, военен стратег, написал една от най-известните книги за военно дело – „Изкуството на войната“. Същевременно Шандонг е и родното място на известният учен Ли Шианлин, писателят Мо Ян и дипломатът Ли Джаошин – министър на външните работи на Китайката Народна Република между 2003 и 2007 година. Населението на Шандонг по данни от 2010 година е близо 96 милиона души. Провинцията е третата най-голяма икономика в Китай, ориентирана основно в морската индустрия, освен това Шандонг е най-големият снабдител на земеделски продукти в Китай. Произвеждат се и продукти в сферата на електрониката, текстила, новите технологии, зелената енергия, лекарствената промишленост, морските ресурси. В Провинцията са разположени 200 музея, 137 библиотеки, 137 Висши училища.

Учението на Конфуций оказва влияние във философията, литературата, изкуството, образованието и хилядолетната история на Китайската Народна Република, но и днес. Това влияние се разпростира в цяла Източна Азия, както и по света. Конфуций е основоположник на теорията за шестте изкуства – умението за изпълнение на ритуалите, музиката, стрелбата с лък, ездата, писането и смятането. Според древния философ усвояването до съвършенство и на шестте може да направи от всеки велик владетел, но усъвършенстването и само на половината е предпоставка за добро управление. Конфуций овладява и шестте изкуства, след което започва да преподава и да открива школи, в които обучава последователите си. Учението му е помагало на аристократи и интелектуалци, помага и днес, защото всяко дете в Китай знае кой е Конфуций и познава учението му. Родното място на Конфуций е Чуфу, където днес Храмът на Конфуций, имението на Конфуций и Гробището са в групата културни реликви под държавна защита, както и под защитата на ЮНЕСКО.

Всичко това научих по време на първото си посещение в Китайската Народна Република между 23 и 25 октомври 2013 година, когато за първи път Международният департамент на Централния комитет на Китайската Комунистическа партия и Младежката Федерация организираха Форум за млади лидери от Китай и страните от Централна и Източна Европа. Форумът се проведе в Пекин и провинция Шандонг. Имаше представители от 16 държави, сред които Румъния, България, Македония, Сърбия, Словения, Словакия, Полша, Литва, Латвия и др. Форумът продължи да се развива, като последователно през 2015 и 2016 година в него участваха – Крум Зарков – член на ИБ на НС на БСП и Филип Попов – народен представител от ПГ на БСП Лява България

Още с пристигането си имахме организирано посещение до “Забранения град” в Пекин. Забранен се нарича, защото е бил дом за китайските императори от династиите Мин и Цин, всяко непозволено влизане в града се е наказвало със смърт. Строен е с ориентири север и юг. Забраненият град представлява огромен архитектурен комплекс с над 800 двореца и около 80 административни сгради, истински град в града. Характерно е, че трудно могат да бъдат различени сградите само по външния си вид. Въпреки че всяка е имало различно предназначение, те всички изглеждат почти еднакво, за запазване сигурността на императора и неговото семейство. Забраненият град е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1987г.

20131022_154728

Първият ден започна с официално откриване на форума. След официалните речи в две отделни групи разисквахме въпросите свързани с подобряване на международните отношения между Китай и страните от ЦИЕ, както и отговорностите на младите лидери в националните им парламенти. Късния следобед в Парламента бяхме приети от вицепрезидента на Китайската Народна Република, член на Политбюро на ЦК на ККП – г-н Ли Янчао. По-късно имахме възможността да се повозим в китайското метро, обслужващо милиони хора на ден, да се поразходим на площад Тянанмън, по търговските улички и нощни заведения. Характерен за уличните търговци е пазарлъкът, стоки, предлагани за 200-300 юана, могат да бъдат закупени и само за 60, правилото е да не се съгласяваш, докато не бъде достигната  желаната цена или поне близка до нея.

Вторият ден беше предназначен за сблъсъка на историята със съвремието. Бяхме разделени на 4 групи, едната от групите посети Музея на изкуствата в Пекин и дружеството „Дата Телеком“ – индустриален гигант в сферата на новите технологии. Музеят се помещава в една от най-иновативните сгради в Пекин – Новата Поли Плаза. В музея имахме възможността да се докоснем до епохата на бронза и медта, както и до едни от известните скулптури на Буда, единствени по рода си. В музея се намират и 4-те от общо 12-те оригинални бронзови глави, изобразяващи Китайския зодиак, тези на бика, тигъра, маймуната и прасето. Други три се намират в Националния исторически музей, а останалите 5 все още в чужди колекции, някъде из света. За китайците епохата на т.нар. “Културна революция” по времето на Мао Дзъдун се свързва с изчезването на множество реликви и безценни предмети, принадлежащи на хилядолетната им история. Днес въпросните 5 глави вероятно ще струват милиони долари на някой търг и единствената възможност да бъдат върнати в Китай е тяхното откупуване.

%d0%b0%d0%b7-%d0%b8-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b8

След посещението в Музея и връщането назад във времето, часовниците ни бяха завъртени почти 10 години напред при посещението ни в IT компания „Дата Телеком“. След като разбрахме, че усилено се разработва поколението 5 G (пето поколение) мобилни мрежи, но все още няма утвърдените стандарти, дискутирахме с представители на компанията, както и с млади представители на научните среди, членове на Китайската младежка федерация, предизвикателствата пред младото поколение в науката и новите технологии.

В Китай безработицата е под 5 %, а заетите в сферата на новите технологии са със средна възраст около 30 години. Не може да става и дума за младежка безработица, особено в размерите, каквито са в рамките на ЕС – между 20% и 50 %. Компанията е създала няколко отделни звена и институти, които работят в тясна взаимовръзка с едни от водещите китайски университети – Пекински университет, Пекински университет по пощи и далекосъобщения, Университет Джао Тонг в Шанхай и други, но всички свързани с новите технологии и ориентирани към бъдещето.

През 2011 година „Дата Телеком“ печели първо място в топ 10 на китайската класация за независими иновации. Същевременно „Дата Телеком“ печели наградата за Национален патент всяка година подред от 2008 насам, а през 2012 година компанията получава средно от най-престижните отличия – „Златен медал за китайски патент“.

На Форума ни беше представена и концепцията „Китайска мечта“, спомената за първи път от настоящия президент на Китайската Народна Република – г-н Си Дзинпин, представител на петото поколение лидери на КНР. Стремежът е тази мечта да се превърне в мечта на всеки младеж. Тя описва идеалите за Китайската Народна Република – а именно просперитет за китайското общество, колективното усилие за постигането му, социализъм и национална слава. Освен общото благо, в неговите абстрактни категории, Китай си е поставил и няколко практически задачи – увеличаване на средната класа, която към момента се равнява на 300 милиона души, концентрирана в по-големите градове, запазване темповете на икономически растеж около 7.5 % до 8% за 2014 г. и разрастване на вътрешното потребление. Стремежът на всички тези цели е повишаване стандарта на живот на китайското общество.

Един от сериозните проблеми за младите в Китай е познатото и у нас затруднение при закупуване на жилище. В по-традиционните семейства се следва дългогодишната практика три поколения да делят едно жилище, като трудно могат да се намерят жилища с по-малко от три стаи. Средната заплата в Китай е малко по-ниска от тази в България, а същевременно жилищата са по-скъпи, особено в големите градове. Населението на Китай, продължава да расте. Един от сериозните проблеми за Пекин е замърсеният въздух. Все по-често в града се виждат хора с маски, дори сред младото поколение се е превърнало в мода да се носят различни цветове и форми на маска, същевременно не е доказан ефектът от носенето на такава маска.

Последният ден от посещението беше предназначен за посещение на провинция Шандонг и родното място на Конфуций, с които започнах разказа си.  Тук само ще допълня, че имахме възможността да се повозим в най-новите влакове, движещи се със 300 км/ч, което наистина е великолепен начин да минеш близо 600 км за 2 часа. И така отново с 300 км/ч се завърнахме в Пекин, където си взехме довиждане с нашите домакини. На закриването чух за първи път чужденци да изпълняват на перфектен български език  „Хубава си моя горо“ и то китайци. Почти към края на тържественото закриване успяхме да се запознаем и с професор по Български език в Пекинския университет – др. Чен Инг, както и с някои нейни студенти. Аз ще завърша своя разказ като изразя желанието си този форум да не остава единствен, защото поддържането на международните отношения и то с държави като Китай са от съществено значение за България на международната икономическа и политическа сцена.

Това са накратко културните щрихи, които бяха внесени в програмата на първия по рода си форум за млади лидери от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Вероника Делибалтова