11

Хиляди младежи на крака за Радев

Днес, на Деня на народните будители, Националният предизборен щаб на БСП и Младежкото обединение в БСП организираха среща-дебат с кандидатите подкрепени от БСП ген. Румен Радев и Илияна Йотова в НДК, зала 3, София. Там се събраха около хиляда младежи, които имаха възможност да се срещнат с кандидат-президентската двойка.

Подготовка за срещата започна още в късния следобед, млади и ентусиазирани членове на Младежкото Обединение в БСП бяха на място, за да се погрижат организацията да протече добре. Гостите не закъсняха, около 18:30 часа започнаха да идват големи групи от младежи с приповдигнато настроение и усмивка.

В точно 19:00 часа, популярният водещ Богдан Томов откри срещата, тя започна с купон и известната изпълнителка Лора Караджова. Заедно с балета си тя изпълни няколко от нейните музикални парчета. За доброто настроение се погрижиха и N.A.S.O, както и музикантите от Deep Zone Project.

В 19:30 часа, започна и дългоочакваната част от събитието, заради която всички се бяха събрали. На сцената излязоха председателят на БСП – Корнелия Нинова и кандидат президентската двойка, подкрепена от БСП – Румен Радев и Илияна Йотова. Последва кратко обръщение от Корнелия Нинова, с акцент върху ролята на младите в бъдещето на България:

Объркахме си ценностите, мили млади хора. Не си ценим талантите, нямаме идеал, объркахме пътя, но въпреки всичко ни останаха истински и изконни неща като книга, читалище, училище, народ, отечество и свобода.

Мили млади хора,

Ваш ред е да направите този голям скок за България напред. Нищо не е загубено, докато вие, нашите деца, палите огъня във факлите и носите книга в нощта, във вас е нашата надежда да бъдете достойни, да се борите за България, да продължавате напред и да увличате след себе си своите връстници, своите приятели, защото  България има нужда от вас.

Изказването на Корнелия Нинова предизвика бурни аплодисменти и одобрение от препълнената зала. Малко след него, дойде ред и на Илияна Йотова и акцентира върху това, което предстои:

Преди всичко много работа, упоритост и национално единение. За да направим държавата си велика, независима тук, на балканите и там, в Европа.

Последваха одобрителни реакции от публиката. Настроението се повиши още повече, когато думата беше дадена на ген. Румен Радев. Той, както винаги беше точен и ясен Радев заяви пред пълната зала, че поема ангажимент към младите да подобри ситуацията и да покаже алтернатива на статуквото. Румен Радев изрази сериозна надежда за промяна, започваща именно от младите:

Младите хора са будители по призвание. Кой друг, ако не млад човек да мечтае, да се бори, да събори статуквото, да гради бъдещето. Вие сте бъдещето, вие ще разбиете статуквото, вие ще донесете промяната, от която имаме нужда.

Малко по-късно в 20:00 часа, започна и същинският дебат, където младежи от публиката имаха възможност да задават конкретни въпроси към Генерал Радев. Дебатът беше разделен в три основни категории: правомощия на президентската институция, външна политика и политика за национална сигурност.
Бяха зададени по 3-4 въпроси във всяка категория, като те засегнаха важни теми –

  • в категория правомощия: дали конституцията трябва да бъде променена, какъв ще бъде дневният ред на съветът за сигурност и други.
  • в категория външна политика: дали и как ще ни повлияе споразумението с Канада “СЕТА” на България, какво отношение имаме към Шенген, отношенията в ЕС, с Турция и Русия, какви инициативи ще предприеме ген. Радев по отношение на българите, живеещи зад граница.
  • в категория национална сигурност – в тази категория беше засегнато най-вече образование и здравеопазване, както и каква трябва да е позицията на България в намирането на решение с бежанския проблем.

След изчерпателни отговори на всички въпроси, присъстващите аплодираха силно ген.Радев за неговите позиции.
Около 20:45 часа, след края на дебата срещата премина отново в музикална атмосфера, която беше и краят на едно запомнящо се събитие.

Хилядите младежи присъствали на събитието си тръгнаха с усмивки и надежда, за една истинска промяна.

За доброто на България!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!