tanyabalova4

Стоянка Балова: Никой политик не е нещо повече от всеки един български гражданин

Стоянка Балова е кандидат за народен представител в 26 МИР – София – област. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №6.

Таня, както я наричат приятелите й, завършва средното​ ​си​ ​образование​ ​в​ ​Националната гимназия​ ​по​ ​приложни​ ​изкуства​ ​и​ ​дизайн​ ​“Акад.​ ​Дечко​ ​Узунов”​ ​в​ ​гр.​Казанлък. Тя е​ ​бакалавър​ ​и​ ​магистър,​ ​специалност​ ​“Биотехонологии”​ ​в​ ​Минно​ ​- геоложки​ ​университет​ ​“Св.​ ​Иван​ ​Рилски”​ ​има​ ​и​ ​втора​ ​магистратура​ ​по “Политически​ ​мениджмънт”​ ​в​ ​Софийски​ ​университет​ ​“Св.​ ​Климент​ ​Охридски”,​ ​гр. София.​ ​Към ​момента​ ​е ​докторант​ ​по​ ​“Политически​ ​език​ ​и​ ​реторика”​ ​в​ ​същия университет.

Здравей, Таня, кажи ни защо избра БСП!

Здравейте, не мога да назова конкретна причина, но със сигурност основната ми мотивация бе именно идеологията на модерния социализъм в Европа. Когато станах редови член на БСП, бях първи курс студентка и вече имах ясно начертан път, по който бих желала да се развивам в живота си. Започнах да се замислям за основните, важните неща от живота като получаване на качествено образование, реализация на пазара на труда, семейство, собствен дом. В същото време виждах как пред очите ми всички по-големи мои колеги от университета в летните ваканции отиват на бригада зад граница, за да могат да спестят нужните финансови средства и да финансират живота и обучението си през следващата година тук в България. Сигурността липсва. Аз самата също прекарах едно лято зад граница, като работих във ферма в Англия. Е, коя друга партия да избера освен БСП? Коя друга партия би работила реално за връщането на всички тези млади хора заминали зад граница? Идеологията на коя друга партия включва създаване на справедлива социална среда за всеки един български гражданин?

Може би затова избрах БСП. Да, на моменти, както всяка друга партия, и БСП ме е изненадвала с поведението си, но към ден днешен съм убедена, че всичко това е в миналото. Всички видяхме как БСП пое пътя към промяната именно от себе си. И това стана точно в момента, когато доверието към политическите партии и самите политици от страна на населението меко казано удари дъното.

Единствено БСП пое по пътя на промяната и не само пое, но вече почти изцяло я реализира в собствената си къща. Време е това да се случи и в България.

 

Ти си от Златица. Какви са проблемите на младите хора в една малка община и какви мерки могат да бъдат предприети за решаването им?

В България повечето общини са малки и стават все по-малки. В България големи общини не останаха. Във всички тях не останаха и млади хора. Ако има такива, те определено са малцинство и в повечето случаи пътуват всекидневно до работното ми място в най-близкия областен град. Държавата до момента не е предприела абсолютно никакви стъпки в тази посока.

В платформата си „БСП за България” предлага конкретни стъпки в тази посока, а именно създаване на фонд “Индустрия” с начален капитал от 500 млн. лева и реална подкрепа за малкия и среден бизнес.

Промените в земеделието е също една от частите, които пряко засягат реализацията на младите хора в общините. Към момента субсидии се получават на база декларирана обработваема земеделска земя, за която няма таван и така в цялата страна определен кръг от фирми усвояват всички тези средства. „БСП за България” предлага приемане на таван за подпомагане, защо държавата да подпомага някой, който е собственик на земи за милиони левове? Също така,  субсидиите ще се получават само за реализирана продукция, а не както е досега – за заградена земя или казано по друг начин – просо се краде.

 

Как се чувстваш от факта, че все повече наши връстници напускат родината ни и търсят късмета и препитанието си извън нея?

Няма описване това чувство. Учиш от ранна детска възраст “Аз съм българче”. Учиш историята на България, учиш за всички велики български революционери дали живота си именно за България. И изведнъж порастваш, порастваш и разбираш, че живееш в страхотна страна, но тя не е в състояние да ти подсигури минимални условия на живот и заминаваш. Заминаваш и се връщаш веднъж или в най-добрия случай два пъти в годината. Затова и преди два месеца заедно с моя екип от Младежкото обединение в БСП в Софийска област стартирахме кампанията #Остани. Всичко за идеологията, целите и мотивите на кампанията може да прочетете тук: www.stbalova.com

 

Защо си тръгват „децата” на България? Безработицата ли е единственият фактор или причините са много по-комплексни?

Определено не е безработицата. Работа има, но като заплащането е 5 пъти по-ниско да кажем от Италия, която е на 1000 километра или 10 пъти по-ниско от Англия, която е на 3000 километра или на 50 лева самолетен билет с нискотарифна компания. Все повече българи заминават. Заминават обаче и доста млади хора, чиито родители имат завидни за българския стандарт на живот финансови средства. Те заминават, за да се образоват в чужбина. За жалост 27 годишният преход съсипа от основи не само икономиката на страната ни, но и образованието и здравеопазването. Да сте чули за някой богат българин да се лекува в България? Няма и да чуете. Е защо заминават тогава? Отговорът е един, заради всички изброени по-горе причини. А тези които остават, също остават само поради един отговор – въпреки всичко.

 

Ти се занимаваш активно с обучения на млади хора в неправителствения сектор и си в постоянен контакт с тях. Какво ти прави впечатление, какво вълнува младежите, кое ги стимулира да търсят допълнителни знания и умения?

Цялата тази неблагоприятна среда в България действа изключително мотивиращо на всички български младежи. Те знаят, че трябва да придобиват все повече знания и умения,  за да се реализират и да бъдат оценени на пазара на труда. А неправителственият сектор определено предлага тази възможност. Младите българи за свръх активни, свръх дейни. Именно затова и така успешно се реализират зад граница. Това обаче трябва да се промени и държавата България също трябва да се превърне в територия, която би им осигурила подобна реализация.

 

Откъде черпиш вдъхновение, за да намираш баланса между работа и политически живот?

При мен всичко е едно. Работя в институт, който се занимава именно с политически изследвания, обучения на млади лидери и наблюдения на изборния процес в България. В същото време съм и общински съветник в община Златица. Работата, политиката, ежедневието ми, развлечението – спорта, всичко е свързано. Вдъхновявам се постоянно. Такъв характер съм, че когато работя в дадена посока и нещо не се получава, се амбицирам все повече и повече. Не се отчайвам, нищо не загърбвам, просто продължавам да гоня целта. Може да сменя средствата или подхода, но продължавам. За жалост особено в българската политика нещата се случват изключително трудно, а още по-трудно в младежката политика. Именно затова съм и толкова амбицирана.

 

Ако сега имаше трибуната, от която всички млади хора можеха да те чуят, какво би им казала?

Бих казала само едно. Политиката не е и не трябва да бъде мръсна дума.
В България думата “политик” отдавна се е превърнала в “мръсна дума”.
В България думата “политик” отдавна е синоним на “тарикат”, “мошеник”, “готованец”, и “лъжец”.
Промяната ще започне именно тогава, когато започне да се променя и значението на тази дума.
Значението на думата ще започне да се променя тогава, когато в парламента попадат по-различни политици.

В парламента ще започнат да попадат по-различни политици, тогава, когато избирателите гласуват за хора, в които са убедени, че и след изборите ще продължават да работят така активно, както го правят и по време на кампанията си.

Именно и поради тази причина стартирах свой собствен интернет сайт преди 2 месеца. Именно поради тази причина се занимавам и с политика. Защото искам думите ми да стигат до възможно най-голям брой хора и следствие от това да произведат реални действия и резултати.
Да, много политици лъжат, но нека се замислим, защо ни лъжат и нека именно ние младите хора в страната да не позволяваме повече това да се случва.

Никой политик не е нещо повече от всеки един български гражданин, независимо дали е лекар, шофьор, студент или пенсионер.

Независимо дали е с висше образование или без такова. Ролята на политика е именно да регулира така държавата, че да предостави реализация на всеки един от гореизброените групи хора и всеки да живее достойно. И тук не говорим нещо да се дава даром, тук говорим за държавност, която за жалост последните 10 години в България липсва.