Downloads10

Теодора Халачева: Клишето, че БСП е застаряваща партия не работи! В групата 22-ма сме до 40 години!

Интервю с Теодора Халачева – най-младият депутат от гр. Пловдив – за сайта www.epicenter.bg

- Очаквахте ли да влезете в Парламента, г-жо Халачева?
– За мен това е огромна чест, но и огромна отговорност. В началото на кампанията стартирах с много положителна емоция, с много очаквания. Но, разбира се, никога не съм си мислела, че на толкова млада възраст ще успея да достигна тези постове. Това е огромен приз и оценка за моята лична работа и на моя екип и плод на една активна кампания сред пловдивчани.

- Всъщност, как да се обръщаме към Вас – госпожо или госпожице?
– За момента съм госпожица.

- От кога членувате в БСП?
– В БСП членувам от 2010 г.

- Членството в БСП семейна традиция ли е за Вас?
– Не. В моето семейство никога не сме говорели за политика, никога не сме обсъждали конкретна партия или симпатии към нея. БСП ме впечатли с грижата си към обикновения човек, с акции, които бяха насочени именно към развитие на младите хора.

- Имаше ли нещо конкретно, което Ви насочи точно към БСП?

– Да, хората в партията.

- А някой по-конкретно?
– Да, г-жа Живка Изворлиева. Тя беше председател на една от партийните структури. Тя е преподавател по история. С нея дълго говорехме за историята, за бъдещето на България.

- Седем години е солиден партиен стаж. С какво се занимавахте в партията? Разкажете нещо за себе си, какво сте завършили.
– По образование съм политолог. През 2010 година записах политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. През 2014-та завърших с пълно отличие, бях една от отличниците на випуска във Факултет по икономически и социални науки. Още в началото, когато се записах в университета, започнах да стажувам и в партийната централа на БСП в Пловдив. От тогава до момента работя с партийните структури и с младежката организация. Преминах пред доста партийни постове. Бях общински съветник в Пловдив.

- Какви партийни постове сте заемала?
– Вече втори мандат съм председател на младежкото обединение в града. Това е активна структура, която присъства успешно в живота на градската партийна организация в Пловдив с много социални инициативи. Искаме да откроим младежката организация, освен като част от партийната дейност и като една организация, отворена към младите хора, която работи в тяхна полза – с информационни кампании, с много образователни кампании. Младежкото обединение в БСП има традиционни мероприятия, които обогатяват младите хора в нашия град.

- Какви са те?
– Имаме традиционна инициатива „Образована младеж”. Това е кампания, която вече 7-ма поредна година провеждаме. Тя осигурява безвъзмездно обучение на млади хора – дванадесетокласници, зрелостници за безплатна подготовка за матурата по български език и литература. През 2010 година започнахме с двадесет студенти. Аз до ден-днешен поддържам връзка именно с тези първи двадесет студенти. В началото „курсистите“ ни бяха от Техникума по храните в Пловдив, от професионалните гимназии. Вече минаха десетки през курса. Вече имаме и от елитните пловдивски училища – от английската, руската, френската гимназия. Всеки випуск завършва с успех около 5,20, което за нас е огромен успех и ни мотивира да продължаваме.

- Как се представяте като народен представител?
– Не искам да ме възприемат като типичния политик в костюм. Искам да помагам на младите хора, както съм го правила до момента. Бих искала хората да оценяват моята работа и инициативите, зад които стоя, а не начина, по който изглеждам. Това за мен е много важно. Бих искала хората да разберат, че имам седем години активна работа, работила съм по много проекти, образователни програми, стажантски програми.

- Какви са тези програми?
– По време на кампанията мой основен приоритет беше освен образованието, което получаваме, да има и стажантски програми в реална среда. Защо го казвам? Имам много приятели, които са с две висши образования, но поради липсата на стаж не могат да намерят работа две-три-пет години. Принудени са да напуснат България. За да задържим младите хора тук, трябва да създадем условия те да се реализират професионално. Това е един от начините. Аз имам опит до момента. В Пловдив създадох стажантска програма, която е интелигентно сътрудничество между централата на БСП в Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тя е факт от месец май 2016 г. Стажантската програма дава възможност на студенти политолози, там аз съм лично ангажирана, предвид факта, че съм политолог, да идват в политическата централа да наблюдават отблизо политическия процес и да разбират какви са възможностите пред младите хора за реализация в тази сфера, сферата на политиката. От 2016 година, откакто сме стартирали до момента са преминали двадесет човека, от тях вече двама работят по специалността си като политически сътрудници. Това е моята лична мотивация, защото в моя курс бяхме двадесет колеги политолози, а от тях, за жалост, само аз работя по специалността си. Затова тази стажантска програма е толкова важна за мен.
Като общински съветник предложих да се изгради площадка за стрийт фитнес в район, в който нямаше такава до момента. Сега има, тя е факт и младите хора могат да се възползват безплатно и близо до домовете си да спортуват. Друго мое предложение, което беше одобрено, е отпускане на парична сума, с която да се реконструира оградата на училище „Христо Г. Данов”. Това е общинско училище в Пловдив, там учат 400 деца. Оградата бе масивна и пред падане, което застрашаваше здравето не само на децата, но и на персонала в училището и на минаващите пловдивчани. С гражданска инициатива с подписка събрахме към 250 подписа в полза на искането и община Пловдив отпусна парите.

- Вече ориентирахте ли се колко са младите социалисти в парламентарната група на БСП?
–  Да. В кампанията участваха 70 кандидат-депутати. До 40 години са 22-ма народни представители. Това разбива стереотипи. БСП вече не е застаряващата партия от клишето, наложено в обществото.

- Проф. Иво Христов бил ли е Ваш преподавател?
– Не. Но аз с удоволствие слушах всяка негова реч по време на кампанията. Ходех на всяка една от срещите му. Той е човек, от когото има много какво да се научи и неслучайно увлича младите хора.

- В коя парламентарна комисия искате да работите?

– Като общински съветник в Пловдив работих в комисиите „Култура и туризъм” и „Младежки дейности и спорт”. Бих искала да работя в тези две направления, защото мисля, че няма по-добър защитник на интересите на младите хора от човек на тяхната възраст.

- Вярно ли е, че сте Мис Пловдив?
– Не, не е вярно. Участвах в конкурс за красота със свои приятелки за забавление. Получих приз, макар че не станах Мис Пловдив, но това беше положителен спомен.