Downloads11

Теодора Халачева: Инвестицията в знание винаги е повече от оправдана!

Теодора Халачева е кандидат за народен представител в 16 МИР – Пловдив – град. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №3.

Здравей, Теодора, би ли се представила с няколко думи?

Здравейте, казвам се Теодора Халачева и съм на 25 години. По образование съм политолог, дипломиран с отличие в ПУ „П.Хилендарски“. Имам и магистърска степен по „Бизнес комуникации и връзки с обществеността“.  От 2010 година се занимавам активно с политика. След местните избори през 2015 година, имам честта да представлявам пловдивските граждани в Общински съвет – Пловдив, където съм най-младият общински съветник!

Защо БСП? На политическата сцена в България има много други политически формации.

Избрах БСП преди 7 години. Преди това не бях политически ориентирана. В семейството ми никога не сме говорили за политика. Партията ме спечели с вниманието и грижата към обикновения човек. Сега, след години, убедено мога да твърдя, че освен емоционален, изборът ми е бил правилен!

Като член на БСП и председател на Младежкото обединение в Пловдив съм ангажирана със социални акции и каузи, за които гордо разказвам на своите близки! Често споделям за проект „Образована младеж“, който вече шеста поредна година подготвя ученици чрез безплатно обучение по български език и литература за държавните зрелостни изпити.

Силно вярвам в това, което правим и нуждата от него, защото във време на занижаване на качеството на образователната ни система, инвестицията в знание винаги е повече от оправдана!

Ти си един от най-младите общински съветници в България. В какво се изразяват предимствата и недостатъците от този факт?

Няма кой по-добре да знае към какво се стремят и какво искат младите в града от един човек на тяхната възраст. Недостатъците, обаче са свързани с апатията към политиката и липсата на вяра, именно у младите, че нещата могат да бъдат променени!

Работиш много активно над един прекрасен проект, съвместно с евродепутата Момчил Неков, свързан с ролята на европейските институции. Би ли ни разказала малко повече за него, кога се зароди идеята?

Проекта реализираме вече пета поредна година. В него са участвали над 150 студента от различните пловдивски висши учебни заведения. Неговата същност се изразява в провеждане на обучения за историята и същността на Европейския съюз и европейските институции. Целим да популяризираме ценностите на Европейската общност и да вникнем в същността и смисъла на обединена Европа.

Каква е ползата и наградата за студентите от подобна инициатива? Планирате ли разширяването й на национално ниво?

Победителите от всяко издание посещават Европейския парламент, но не това е най-ценното – проектът запознава младите хора с възможностите за развитие и кариера в органите на Съюза. Някои от тях успяват да се възползват и вече стажуват и работят в Брюксел!

С всяка следваща година броят на участниците се увеличава. С помощта и подкрепата на г-н Неков през 2017 година ще бъде проведено първото национално състезание „Европа е наша!“

В едно свое интервю ти казваш, че ще се работи активно за поддържане на връзката между бизнеса и висшето образование и, че ако в една специалност има 20 човека, най-малко 18 да бъдат реализирани. Как смяташ да постигнеш това?

В университета, когато следвах Политология, курсът ми бе от 20 колеги. От тях само аз работя по специалността. Обещах си да се боря, това да бъде променено.

През месец май 2016 година стана факт  споразумение за интелигентно сътрудничество между БСП – Пловдив и ПУ „П. Хилендарски“, осигуряващо възможност за стаж на студенти от специалност “Политология” и работа по специалността в градските структури на партията, участие в съвместни политически и икономически анализи за развитието на региона, възможности за целево обучение в областта на политическите науки. Смятам това за успешна стъпка към спазване на обещанието!

Какви събития и инициативи трябва да се състоят, според теб, за да бъде представянето на Пловдив като културна столица на Европа за 2019г. на ниво?

Не трябва да има ограничения и рамки пред културните дейци. Те трябва да бъдат поощрявани.

Нужно е да се работи в посока гарантиране на диалог и сътрудничество между държава, община и творчески гилдии.

Как гледат семейството и приятелите ти на това, с което се занимаваш?

Подкрепят ме, виждайки удовлетворението ми от постигнатото.