trifon

Трифон Панчев: Трябва да се борим за утрешния ден, за това да оставим един по-добър свят от този, в който живеем!

Представяме ви интервю с Трифон Панчев, млад адвокат, член на Съда към Европейската федерация по лека атлетика и предприемач, специално за сайта www.mbsp.bg 

Здравей, Трифон, би ли се представил с няколко думи?

Здравейте, казвам се Трифон Панчев и съм един съвсем обикновен млад човек, решен да изживее живота си в България. На 29 години, роден съм в гр.София, но животът ми е тясно свързан с габровско-дряновския регион, тъй като родът ми произхожда от този китен край. По професия съм адвокат, член съм на Съда към Европейската федерация по лека атлетика, а отделно от това от близо 10 години развивам семеен бизнес в сферата на земеделието.

Може ли да ни споделиш малко повече за проблемите на младия човек в област Габрово и какво може да се направи за решаването им?
Проблемите на младите хора в България, не само в област Габрово, са свързани с липсата на възможност за кариерно развитие, с ниското заплащане на труда и с недостатъчното работни места като цяло. Липсата на адекватна образователна система не позволява на младите хора да намерят работа по специалността си или ги принуждава да работят на позиция, която изисква по-ниска квалификация. Всички тези проблеми водят до обезлюдяване на малките общини и населени места в областта. Нормално е младите хора да напускат родните си места, за да търсят реализация и прехрана за себе си и семействата си в други градове, които предлагат тази възможност. Решение на тези проблеми може да се намери с реформирането на образователния сектор и обвързването му с нуждите на пазара на труда, което ще даде възможност на младите хора да работят и да се развиват в област Габрово.
Считаш ли, че антикорупционният проектозакон, който предлага БСП, е необходим и има ли реални шансове за приемането му?
За да се проведе реална борба с корупцията, е необходимо спешно приемане на антикорупционно законодателство! Предлаганият от БСП проект следва да бъде съобразен с нуждите на обществото като бъде отчетено експертното мнение на съюзните организации на съдии, адвокати, прокурори и др. Като човек, боравещ със закона, съм на мнение, че няма как външни експерти да приспособят подобен тип законодателство към съществуващата система, без да я опорочат или да създадат други проблеми. Това e един безкрайно тежък въпрос, който изисква вниманието на цялото общество и консенсус от страна на всички отговорни политически партии в страната. Без подобно широко разбирателство по закона е невъзможно приемането му в настоящия парламент.
Беше кандидат за народен представител. Би ли споделил кои две точки от предизборната платформа на БСП трябва спешно да намерят място в новия политически сезон?
Без никакво колебание, за мен първата точка, която следва да се приложи, е промяната в Закона за храните, който да насърчава и подкрепя българското производство. В настоящия момент, българските продукти не са конкурентни на чуждестранните по простата причина, че получаваме най-ниските субсидии в целия европейски съюз. Разликата в себестойността на продуктите е в пъти в полза на чуждестранните производители– полски, румънски и т.н.
Като втори пункт отново ще засегна икономическата ни платформа, която предвиждаше създаването на Фонд „Индустрия“ и Фонд „Иновации“, с които да стимулираме малките и средни предприемачи за последващо развитие и създаване на нови работни места, без да зависим от тежките процедури за усвояване на европейски пари. Икономиката ни към момента е пряко свързана с Европейските програми. За мен е огромна грешка, че не се води ефективна държавна политика за развитие на конкурентен и независим български продукт.
Готова ли е България да бъде председател на съвета на ЕС през 2018г. и до каква степен това е важно в контекста на европейските политически събития?
Като човек, който живее на метри от НДК, мога да заявя, че материалната база, с която ще посрещнем бъдещото председателство, е под всякаква критика. Чисто кадрово, не ми се иска да обиждам никого, но е очевадна неспоспобността на управляващите да организират мероприятие от подобен мащаб. За България това е една огромна възможност да въздейства върху общата европейска политика и да се опита да акцентира върху пряко засягащите ни проблеми, като например разликата между малки и големи държави в ЕС, бежанския проблем, бъдещето на Европа като цяло. Вместо да се възползваме от този шанс, ние не само не сме готови и не градим, ние рушим културно наследство като паметника “1300 години България”.
Ти се занимаваш и със земеделие. В какво се изразя твоята дейност? До каква степен земеделието е рентабилно занимание за младия човек?
Със семейството ми се захванахме с това да развиваме земеделски бизнес преди повече от 10 години – обработваме земя, отглеждаме овце и развиваме селски туризъм. Земеделието е един от секторите, който дава възможност за добри доходи при много работа от страна на трудещия се. Като всеки бизнес, има добри и лоши години. Ако човек върши работата си с желание и отдаденост, рано или късно се увенчава с успех. Съществуващите европейски програми подтикнаха много млади хора да се завърнат към корените си с желание да развиват земеделие. Проблемите и там не са малко. Като основна пречка за добро и бързо развитие бих посочил тромавата администрация при подпомагането на тези предприемачи и липсата на ясна политика в областта на земеделието.
Няколко думи към младите в България….
Използвам възможността, която ми се дава, да призова масово младите хора да се ангажират с бъдещето на тяхната родина. Вярвам, че именно те могат да осигурят светлото бъдеще, което вече три десетилетия се обещава на българския народ. Не се отказвайте от това да се борите за мечтите и идеалите си, никой друг няма да направи нещо за вас! Само с обединени усилия и много енергия можем да излезем от блатото, в което се намира държавата. С високо вдиганата глава, устремени към бъдещето, трябва да се борим за утрешния ден, за това да оставим един по-добър свят от този, в който живеем.