vturnovopmb

Млади социалисти и граждани от Велико Търново се включиха в кампанията „Паметните места на България“

Социалисти от Младежко обединение в БСП – Велико Търново и граждани се включиха в кампанията „Паметните места на Бъглария“. Те почистиха и облагородиха Поборническия паметник в квартал „Варуша“.

Паметникът е издигнат през 1910г. и е в памет на обесените борци за Освобождението на България от турско робство. В основата на паметника личат имената на четниците на Филип Тотю, заловени през 1867г. в битката при село Върбовка. На друга плоча са имената на обесените поборници от 1876г.

Интересен факт е, че осъдените на смърт бивали докарвани на тогавашното  бунище над квартал „Варуша“, но под заплахата да не „вампирясат“ на всички е позволявано да бъде извършено опело и да бъдат погребани. Години по-късно признателните поколения издигат „Поборнически паметник“.

„Кампанията е чудесна, защото ни позволява от една страна да изчистим паметници свързани с нашата история и от друга страна да си припомним за славните времена и саможертвата на нашите предци, които са дали живота си, за да можем днес да живеем свободно“ – заяви Красин Каракоцев, зам.-председател на МО в БСП – Велико Търново.