vanq

Ваня Маникатева : „ Ако искаш да стигнеш бързо , тръгни сам, но ако искаш да стигнеш далеч, вървете заедно! „ БСП Благоевград e по – силна и сплотенa

Интервю на Мария Благоева за “Илинден Прес” с Ваня Маникатева – член на НС на МО в БСП

Ваня Маникатева е родена на 14.01.1992г в Благоевград. Завършила е Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ с немски и английски език и има степен „Бакалавър“ по специалността “Туризъм“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

В момента следва магистратура отново в ЮЗУ – Международен туризъм. Работи като местен сътрудник към Делегацията на европейските социалисти в Европейския парламент. В момента е заместник- председател на БСП Благоевград и председател на младите социалисти в Благоевград. Член е на Националния съвет на БСП и член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП.

По всичкo личи, че БСП вече не е партия на статуквото – начело застана жена, а в ръководството влязоха много млади хора. Бяхте избрана в ръководството на младежката структура на БСП. Какви са амбициите ви? 

Българската социалистическа партия е алтернатива. Тя е тази, която се бори за справедливост и за солидарност в обществото – тема, по която най-чувствителни сме младите хора. Именно заради това БСП винаги ще е модерна. Според мен всеки млад човек е социалист, осъзнато или не. Аз като председател на Младежкото обединение в БСП Благоевград съм изключително щастлива, че много млади хора получиха място в ръководството на благоевградската организация. За нас това е изключително важно и тук е мястото да благодаря на председателя на Общинския съвет на БСП Благоевград Николай Бошкилов, който ни гласува доверие и ни позволи да бъдем част от неговия екип. Благодарна съм на г-н Бошкилов, който ми гласува лично доверие и въпреки крехката ми възраст ме предложи за заместник-председател на БСП Благоевград. Това е много мотивиращо, но осъзнавам и голямата отговорност.  Моите амбиции са свързани с всички млади хора в Благоевград, които искат нормална среда за живот и условия да се реализират.

Готови ли са младите хора в БСП да поемат щафетата на управлението на страната? 

Лично аз смятам, че младите хора в БСП са готови да поемат щафетата на управление на страната, но самият преход трябва да бъде на етапи. Нужно е време, в което младите да попият от опита на по- възрастните. Смятам, че всеки от нас има още много какво да учи и усъвършенства. Важното обаче е, че наистина имаме добри примери- лидери, от които да се учим и с които да се съветваме. Смятам ,че България има нужда от натрупаната младежка енергия и потенциал. Младите хора са достатъчно интелигентни и е необходимо да им се дава поле за изява, за да покажат своя капацитет. А и, ако искаш да се научиш да плуваш, трябва да скочиш във водата.

На какви послания ще заложат младите хора в БСП? Накъде отива партията сега при новото ръководство начело с Корнелия Нинова?

Изборът на новото ръководство на БСП даде нови сили и енергия, която ще бъде изразена чрез нас младите хора и тепърва ще покажем целия потенциал, с който разполагаме. Председателят неведнъж е давал знак, че харесва да работи с млади хора. Що се отнася до посланията – смятам, че в тях все повече ще се виждат решенията за нас, младите, за семействата, за избралите да останат да живеят и работят тук.

Смятате ли, че младите хора у нас се интересуват от политика? Имат ли шанс за развитие? 

Младите хора станаха аполитични заради лъжите и лицемерието в политиката. Те обаче са и лекарството, с което тези негативи могат да се преодолеят. Младите сме най-непримирими към фалша и бързо го усещаме.

Една от основните ни цели е, да докажем, че политика може да се прави от честни и отговорни хора, които отстояват интересите на гражданите. Винаги съм била оптимистка. Разбира се, че има шанс за развитие, стига да има желание. В крайна сметка всичко е политика – може да не се интересуват всички от нея, но се оказва, че всички сме против увеличените цени на винетките, например.

БСП в Благоевград вече чувства ли се по-силна и сплотена?

Мога да отговоря кратко, точно и ясно. Определено БСП Благоевград е по –силна и сплотена. В това съм сигурна. Нашата основна сила винаги е била екипността и в това да бъдем опора на тези, които имат нужда от това. Вярвам ,че в това колко е напреднала една държава се измерва в това как живеят всички социални групи. Позволете ми да споделя африканската поговорка: „ Ако искаш да стигнеш бързо , тръгни сам, но ако искаш да стигнеш далеч, вървете заедно!”

Източник :http://ilindenpres.bg/intervyu/9-vanya-manikateva-bsp-v-blagoevgrad-e-po-silna-i-splotena