vanya2

Ваня Маникатева: БСП е вярна на своята лява и социална идентичност

Ваня Маникатева е кандидат за народен представител в 1 МИР – Благоевград. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №15.

Здравей, Ваня, би ли се представила с няколко думи?

Здравейте! Казвам се Ваня Георгиева Маникатева. Родена съм и съм израснала в Благоевград. На 25 години съм, преди няколко месеца завърших висшето си образование в Югозападния университет “Неофит Рилски” – магистър съм по международен туризъм. Все още нямам деца, но силно се надявам един ден да бъда майка. Вече втора година работя към Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Аз съм техен местен сътрудник в Благоевград. При мен идват различни хора, които търсят съдействие, разбиране, помощ и подкрепа. Радвам се че офисът оправдава името си – “Солидарност” – и в него се събират хора, които вярват в лявата идея.

Защо БСП?

Нима има друга опция? Аз искам да живея в красив град, с отворено и солидарно общество, където хората си помагат и помагат заедно, както на бъдещите поколения, така и на своите родители и прародители.

Да избереш БСП, първо трябва  да го усещаш  силно отляво , където е сърцето. Това беше и водещата причина за мен, защото дълбоко в сърцето си винаги съм знаела, че съм социалист, винаги съм отстоявала социалната и лява идея. Избрах Българската Социалистическа Партия, защото тя е постоянна институция, алтернатива на това, което виждаме днес и не харесваме. Единствено тя се бори за справедливост и солидарност в обществото –  тема, която засяга пряко младите хора на България.

Лявата идея приложима ли е в нашата действителност?

Лявото – това е равенство на възможностите. Днес, погледнато от позицията на глобализацията, обществото на знанието и новите технологии, равенството се променя и придобива нови форми. В съвременните реалности, аз разбирам лявото не като равенство на доходи, а като равенство на възможностите, шанса за развитие и реализация. Всеки заслужава достъп до икономическа, научна и културна информация. В случая на България например ляво е равният достъп при усвояване на еврофондове. Тяхното присвояване от малка група хора, несъмнено е в пълен разрез с идеите на левицата. Нашата ценност е младият човек самостоятелно и творчески да участва в икономическото развитие на страната.

Много често използваме израза „младите да се учат от по-възрасните”, а възрасните не могат ли да се поучат от по-младите?

В живота или се променяш или умираш и днешната ситуация ни показва това. Една друга политическа сила отказа да се подмлади и реформира и днес си тръгва, може би завинаги. В същото време, за една година Българската социалистическа партия се промени изключително много. Това е положително и градивно.

БСП е вярна на своята лява и социална идентичност.

Когато говорим за промяна не говорим за промяна в нашата мисия и ценности, ние сме СОЦИАЛИСТИ. БСП се подмлади по естествен и органичен път. Ние младите сме водени от опита и професионализма на по-старите. Аз лично смятам, че имам още много какво да уча от тях, за да имам после какво да дам.

Като млад човек виждам и познавам болките на своето поколение и своите приятели, и това е, което мога да споделя с по-опитните!

Европейският младежки план предвижда създаването на т.нар. „културен чек”, който ще предоставя средства на всеки млад човек, навършил 18 години в Европейския съюз за посещаване на културни мероприятия (кино, театър, изложби). Приложимо ли е това в България и какво друго може да се направи, за да се доближат младите до културата?

Младежката гаранция е най-успешният инструмент на европейско ниво за борба с младежката безработица, и то благодарение на ПЕС, водена от българин! За 3 години, повече от 9 млн. млади хора в цяла Европа са започнали работа или стаж или са продължили образованието си благодарение на националните програми, съфинансирани по тази програмата. За мен тези неща са напълно приложими в България, но само ако се изкоренят корупцията и “далаверите” от тези програми. Европейският културен чек, който е четвъртият стълб в програмата, дава възможността на всеки млад човек, навършил 18 години, да получи чек – ваучер с определена сума, чрез която да има достъп до култура – за книги, кино, театър, изложби, на преференциални цени и с възможност да се развива духовно. Нима ние не искаме да получим подобна възможност?

Доста млади дами носят тоалети с народни мотиви- родолюбие или мода е това? Съхраняваме ли по тази начин традициите си?

Разбира се, че това е родолюбие. Аз обичам да нося народни носии и често го правя. Правя го с гордост и чест, тъй като наистина по този начин успяваме да покажем, че държим на традициите си. Запазваме културните си ценности, историята – какво по -хубаво!

Има ли политик, който те вдъхновява?

Това е много труден въпрос! Вдъхновяват ме различни хора, не само политици. Преди да се превърнем в политици, на първо място сме хора. Вдъхновява ме борбеността на баба ми например, която въпреки възрастта си не спира да се занимава със земеделие, за да може децата и да имат. Вдъхновяват ме младите хора на моите години, които не спират да искат да научават все по-нови и нови неща за живота, хора, които не спират да се усъвършенстват.

Ами жените в политиката? Въпреки, че сме смятани за по-слабият пол, жените успяха да докажат, че е точно обратното.

И тук бих посочила не само Маргатер Тачър (както всички), а и Людмила Живкова. Тя се е борила за отварянето на България към света.

Борила се е, защото е вярвала, че го прави за доброто на родината. Дано днес вървим по нейните стъпки и след изборите имаме първата избрана (а не служебно назначена) жена – премиер в лицето на Корнелия Нинова. Време е!

Защо младият човек трябва да гласува на 26 март?

Младият човек трябва да гласува на 26 март, за да получи така желаната ПРОМЯНА. Промяна, от която всички имаме нужда. Нима има млад човек, който не иска да получи качествено образование, което да му гарантира грамотност и бъдеще в България? Нима ние младите българи не искаме да бъдем конкурентно способни? Нима искаме децата ни да бъдат социално отхвърлени един ден? Всички млади хора трябва да гласуват, за да имат достъп до качествено образование във всеки един момент на нужда.