11060271_10206316180641820_2209933411305299681_n

Вероника Делибалтова: Важно е да чуеш какво мислят хората за БСП

През 2014 г. в Младежкото обединение са приети 1037 нови членове, заяви председателят на МО в БСП

Интервю на Павлета Давидова в-к Дума. На двудневния семинар, организиран от БСП и ПЕС в Пловдив, освен народни представители и кметове от левицата бяха поканени и членове на Младежкото обединение.

Обърнаха ли ви внимание по-опитните ви другари?
– Освен членовете на Оперативното бюро бяха поканени и областните координатори на МО с идеята да се включат и да засилят връзката с по-опитните ни другари. Имахме възможността да обсъждаме проблеми и на местно, и на национално равнище.
 Имаше ли резултат?
- Смятам, че добрата координация и сега я има, но форматът на семинара даде възможност да прекараме повече време заедно и да се сплотим. След всяка тежка изборна загуба има лек спад в мотивацията за работа, а това при младежите се усеща повече, отколкото при по-възрастните. Имаше нужда от подобна среща.

Нямаше отделен панел, посветен на младежката политика, въпреки това беше ли повдигната темата на семинара?
– Темата за активните млади хора в България бе една от основните на семинара. Отделен панел за младежките политики нямаше, но в изказванията си и председателят на БСП Михаил Миков, и лидерът на ПЕС Сергей Станишев многократно обръщаха внимание на младежите. Имаше усещането, че младите хора в БСП са оценени.
Въпросите как изглежда БСП отвън, какви политики защитаваме, от какво сме се отдалечили, какъв разказ трябва да формираме за бъдещето, въобще как изглеждаме в очите на хората, са важни, затова младите участвахме активно в дискусиите. Надявам се и занапред да има такова разбирателство между по-младите и по-възрастните хора в БСП.

Имаше ли предложения за конкретни инициативи на БСП, включващи младежи?
– БСП има нужда от обновление. Със сигурност такъв тип традиционна за социалистите кампания за въвличането на нови млади лица сега ще придобие нови очертания. Продължаваме и приема на нови членове в партията.
Повдигна се и темата за допълнителна кампания, насочена към симпатизантите на БСП. Смятам, че като идея е полезно това да се развие под някаква форма. Надявам се наистина в предстоящите местни избори БСП да получи подкрепа и от страна на активното население в страната ни.

Споменахте обновление, преди няколко месеца на заседание на Националния съвет на МО лидерът на БСП Михаил Миков ви постави задача – до средата на февруари да приемете 1000 нови членове, висшисти. Докъде стигнахте с изпълнението й?
– Наистина председателят повдигна този въпрос на една наша среща. Според нашите справки само за 2014 г. в Младежкото обединение са приети 1037 души, а въобще в партията се цитира друго число – около 2800. Членството в БСП не обвързва с членство в МО, така че може да се каже, че нашите среди за една година са се обновили с около 3000 души. Амбицията е това число да се утрои тази година. Искам обаче да отбележа, че числеността на една организация не е определяща за ефективността й.

Коя бе най-интересната част от дискусиите по време на семинара в Пловдив?
Всички дискусии бяха интересни. Голямо внимание привлече панелът, в който външни десни политолози и журналисти говореха за БСП, дори получихме и доста критики. Само на форум на БСП може да видите подобно нещо – според мен десните никога не биха поканили леви политолози, социолози и журналисти да критикуват тяхната политика. Добре е да чуваш мнението на хората отвън.
За мен най-ценен бе панелът за управленската програма на сегашната четворна коалиция и предизвикателствата пред БСП. Темата за икономиката, темата за социалната политика на сегашното правителство и алтернативата, която БСП предлага, бяха много важна част от семинара. За мен беше изключително полезно, защото ние сме алтернативата на сегашното управление и от нас зависи политиките, които предлагаме, да стигнат до хората и след това да ги реализираме.

Какво ви липсваше на семинара?
– Липсваха ми млади говорители в панелите, хора, които биха могли да дадат и по-младежката гледна точка по някои от въпросите. Всичко останало – организацията и идеята да се говори за БСП от хора от и извън БСП ми харесва. Има нужда от такъв тип разговор.”