veronika

Вероника Делибалтова: Социалистическата идея проповядва справедливост във всички нейни измерения

Вероника Делибалтова е кандидат за народен представител в 21 МИР – Сливен. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №7. 

Здравей, Вероника, би ли се представила с няколко думи?

Родена съм на 14.06.1988г. в гр. Сливен. Завършила съм средното си образование в Гимназия с преподаване на западни езици “Захарий Стоянов” – гр. Сливен с профил първи чужд немски език и втори – английски език, след това “Право” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Имам участия в проекти по анализ и наблюдение на изборния процес, както и публикации по темата. Завършила съм още Академия за социална политика през 2008г. към Института за социална интеграция, Академия за социална демокрация, организирана от Фондация “Фридрих Еберт” през 2010г, програма на Държавния департамент на САЩ “Кампания 2012: Младежко участие в политическата система на САЩ”., както и Българско училище за политика “Димитър Паница” през 2013г,  академията на Партията на европейските социалисти през 2014 и 2015г. Изучавам руски език в Руски културно-информационен център – гр. София. Работя в адвокатско дружество.

Както всички, които интервюирахме за кампанията „Младите лица в БСП”, и на теб ще задам въпроса „Защо БСП?”.

За първи път влязох в клуба на БСП в Сливен през 2003 година. Тогава имаше местни избори. Запознах се с част от ръководството на БСП в Сливен по онова време, с кандидатите ни тогава за общински съветници. Баща ми беше партиен секретар и помагаше за организацията на изборите. Запознах се и с много от младежите в Сливен тогава. В предизборния щаб имаше нужда от хора, които могат да работят с компютър. Останах да помагам. Същата година реших и станах член на Българска социалистическа младеж. Активно се включих в предизборната кампания през 2005 година и за първи път ме изпратиха на обучение по политически мениджмънт през 2006, след като навърших 18 и станах член на БСП. Запалих се. Започнах да се интересувам повече от историята на БСП, от целите, които сме си поставяли и политиката като цяло. БСП за мен е осъзнат избор.

Ти си първата жена-председател на МО в БСП. Корнелия Нинова е първата жена председател на БСП в 125-годишната й история. Това как би могло да се тълкува – като промяната в БСП от патриархат към матриархат или като инвазия на жените в политиката? Как смяташ, присъствието на жените променя ли облика й?

Вярно е, че съм първата жена председател на Младежкото обединение в БСП, но не съм първата жена, която е оглавила младежка структура на БСП. И преди 1989г. и след това е имало жени. По отношение на ръководните позиции за мен е най-важно човек да бъде спокоен, уравновесен и търпелив. Не бих казала, че жените на ръководни позиции в БСП са много, а това означава, че и две или три жени на ръководни позиции не означава инвазия на жените в политиката. Бих казала, че в наши дни всеки ръководен пост в БСП изисква много, страшно много, лишения – от свободно време и личен живот, енергия и доброволен труд. Член съм на Младежкото обединение в БСП от учредяването му през 2009 г., последователно преминах през всички позиции в нашите структури. За една жена е малко по-трудно да отделя повече време за политическа активност, заради ангажименти, свързани с работа и семейство. В наши дни много от тези ангажименти се поделят между жените и мъжете и това позволява на повече жени да участват по-активно в политиката. Всеки, без значение дали е мъж или жена, който има качества да се занимава с обществена и организационна дейност, който иска да изгражда, да развива, да реализира идеите си, прави политиката по-привлекателна за активните и младите хора.

Влияе ли егото на политиката или политиката на егото?

Влиянието е взаимно. Когато е успешна една дейност, в това число и политическата, това със сигурност влияе на егото. От друга страна главозамайването е било причината много успешни политици да загубят доверието на народа.

Каква искаше да станеш като дете?

Като дете рисувах добре, обичах много физиката и биологията в училище, но по-късно осъзнах, че работата с хора и отношенията между хората и институциите са ми по-интересни. Реших, че искам да се занимавам с право, да уча чужди езици и да пътувам. Идеята за справедливостта, за развитието на общесвтените отношения, за връзката между държавата и хората станаха основа за моята професионална ориентация.

Как би коментирала схващането, че БСП не е привлекателна за младите? Може ли да се каже, че има приемственост в партията?

За съжаление в годините БСП бе използвана за универсално „извинение” на всички политически субекти, които искаха да натрупат политически актив. Това създаде негативния обществен образ на БСП сред младите. Ниското политическо ниво, междуличностни квалификации, обиди, отблъснаха младите хора изобщо от политиката. В България израсна едно поколение, което не се интересува от политика и политическата дейност не го увлича. Родените след 1989 г. са свидетели на взаимни обвинения между различни политически сили, но същевременно на разруха във всеки един аспект от икономическия и обществен живот. Мнозина потърсиха препитание зад граница, защото заплатите и условията на труд в други държави са по-добри, но и мнозина напуснаха, защото тук в България знанията и уменията нямат висока стойност. Модели на поведение за младите хора станаха различни представители от развлекателните среди, а учителите, лекарите, учените вече не са такива.

 По отношение на приемствеността – БСП е единствената политическа сила, в която има приемственост. Всички партии, след 1989г., с изключение на БСП, не можаха да устоят на времето.

Трансформират се в други проекти или изчезват. Единствено БСП в годините реализира приемственост между поколенията. Политическите школи и обучения помагат на младите в БСП да придобият повече знания и умения и да ги подготвят за дадена позиция. Това гарантира и бъдещето на БСП.

Кои са модерните аспекти на лявата политика?

Конкретно за България считам, че модерните аспекти на лявото са свързани най-вече с модернизиране на образованието, науката и културата ни, развитието на икономиката и качествени здрави и социални услуги. Изпитвам удовлетворение, че станахме инициатори на практически предложения за по-засилената роля на държавата в икономиката. Фондовият тип финансиране, говоря за фонд „Индустрия” и фонд „Иновации” и фондовете, които предлагаме в сектор „Култура”, за мен са изключително важни стъпки към създаване на възможности държавата да участва в икономическата дейност на страната и чрез тях да подпомага предприемчиви българи.

Иска ми се и да стигнем по-далеч, в създаване на държавни предприятия в различни икономически сектори с цел насърчаване на българско производство и реализацията му тук на българския пазар. Едни от най-развитите икономики в Европа успяха да запазят свои структуроопределящи сектори държавни, докато ние ги ликвидирахме.

Ако тръгнете да обикаляте България, във всяка индустриална зона на по-големите градове ще видите рушащи се призрачни сгради, пустеещи и недовършени обекти. Всичко това са остатъците на нашата държавност.

За да отговорим на предизвикателствата на 21 век, имаме нужда най-напред да подготвим учащите се за тези предизвикателства. Модернизирането на българското образование е в основата на нашето развитие. Учениците имат нужда да получат качествено образование, но от друга страна трябва да има и къде да се реализират след това – това е държавната политика. Образованиeто и икономиката са взаимно свързани.

Често БСП е обвинявана, че управляват наследниците на т. нар. „големи партийни династии”, до каква степен това съждение е вярно.

БСП е обвинявана за всички злини, за които можете да се сетите. Аз също нося фамилия, която е свързана с БСП. Не виждам нищо лошо в това. Честно казано, наследници на партийната върхушка от преди 1989 г. отново са част от върхушки в други партии, преимуществено, за да се облагодетелстват от това. Всеки е нечий наследник.

Готов ли е българинът за мажоритарно гласуване?

Като юрист не мисля, че чистата мажоритарната система е добра. Тя има два големи недостатъка: огромен риск половината гласували да останат непредставени и още по-голямо раздробяване на политическото представителство у нас. Чистата мажоритарна система означава коренна промяна в начина на организация на политическото представителство в България. Лично аз подкрепям смесената избирателна система.

Кои са трите качества, които трябва да притежава един лидер?

Подготвен, балансиран и способен да формира добър екип около себе си.

Има ли жена в политиката, която те вдъхновява?

Симпатизирам на Индира Ганди. Има интересна, история свързана с нейния политически път. След като първия път е свалена от власт, в продължение на близо 4 години тя успява да обиколи цяла Индия и да стисне ръката на всеки четвърти индиец, като населението на Индия е било почти 500 милиона.

Тя казва така: „Не можем да говорим за свобода там, където хората гладуват.”