violeta

Виолета Желева: Аз съм честен, отговорен и последователен млад човек

Виолета Желева е кандидат за народен представител в 29 МИР – Хасково. Можете да я подкрепите, като гласувате за нея с №10 в интегралната бюлетина и преференция №3. 

Здравей, Виолета, би ли се представила с няколко думи?

Казвам се Виолета Русева Желева . Родена съм в Димитровград. Текстилен инженер съм и вече 15 години работя като технолог в частна фирма за производство на трикотажни изделия. Наскоро завърших и магистратура  „Политически мениджмънт“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Преминала съм редица обучения по програмите „Управленски умения“ , „Академия за социална политика“, „Академия за общинска политика“. Член съм на БСП от 2004 година и допреди една година бях председател на младежката организация в града. Общински съветник в местния парламент на Димитровград от 2011 до 2015 година. Семейна, с едно дете. Живея и работя в Димитровград.

Защо БСП?

Честно казано, пред мен никога не е стоял този въпрос.  Не съм потомствен социалист, но съм израснала и възпитана  с левите идеи. Затова, когато реших да стана член на политическа организация, нямах никакво съмнение, че това ще е Българската социалистическа партия.  Беше в труден момент за партията, но за миг не се поколебах и не последвах ,,вълната“. За мен друга алтернатива няма! Основните принципи, залегнали в лявата идея и нейните корени – свобода, справедливост, солидарност –  винаги са били основа за силна и стабилна държава. Ние, младите хора, сме тези, които трябва да ги съхраним  и отстояваме, за да останем и живеем достойно в България!

Ако БСП спечели изборите на 26 март, как това би се отразило на развитието на Димитровград?

Промяната, която искат хората от Димитровград, съвпада, сигурна съм, с тази, която искат всички малки градчета в страната. Затова е важно тя да се случи първо на национално ниво и след това с подкрепата на народните представители от региона да се усети и от най-малкото населено място.

Смятам, че ще се намалят регионалните различия, чрез  провеждане на политика  на балансирано  развитие  на  всички  региони  на  страната, разпределение на държавните  трансфери  по  общини  въз  основа  на  принципите  за обективност  и  равнопоставеност. Така ще се преодолее   порочната   практика   държавата  да   прехвърля   дейности   на   общини,   без   да   осигурява необходимите  финанси.

Би ли споделила с нас кои са трите най-големи проблема на хората в Димитровград в социално отношение и как ти би могла да помогнеш за решаването им?

Основният проблем е липстата на възможност за развитие на младите хора и най-вече минималното възнаграждение на труда. На територията на общината започна изграждането на нова индустриална зона и процентът на безработица намаля, но има недостиг на подготвени кадри. Една от основните точки от програмата ни е изотвянето на Национална карта „Образование – икономика“, изработена от държава, общини и бизнес. Ще се планират кадрите, ще се подготвят от професионалното и висшето образование, така че да отговарят дългосрочно на потребностите на икономиката и пазара на труда по региони.

В региона развитие е получило шивашкото производство, като част от леката промишленост. И в Димитровград, и в Хасково, и в населени места около него има такива предприятия. Аз от години работя в тази сфера. Познавам проблемите. Знам колко е трудно малките фирми успешното да кандидатстват по европейски програми, ако търсят финансова подкрепа. Изисква се много, а те не са подготвени. Не могат да си го позволят. Трябва да се облекчи процедурата и да се създадат условия повече фирми да кандидатстват по програми. Така ще стават по-конкурентноспособни.

Социалната сфера винаги е била една от най-важните за мен. Основен приоритет е и за БСП, затова  й отделя подобаващо място в програмата си. Мерки са насочени в подкрепа на младите предприемачи, младите семейства, майките, които, знаем, при управлението на ГЕРБ, неведнъж протестираха срещу размера на майчинството. То остана 340 лв. – под минималната работната заплата. Затова виждането е да се обвърже с темпа на растеж на минималната работна заплата, а тя на средната. Не може минимумът да стане 460, а в бюджета да се залагат 340 лв. за отглеждане на дете през първата година. Това е подигравка с майките!„Социална справедливост, подкрепа за младите семейства и възрастните хора, достойно възнаграждение на труда”, това е записано в предизборната платформа на Българската социалистическа партия и аз бих била удовлетворена да имам принос в осъществяването му.

Кои са личните ти качествата, които спред теб те правят успешен политик?

Оценка дали е успешен един политик или не, по-добре да дават хората.

За себе си бих казала,  че съм честен,  отговорен и последователен млад човек. При отстояването на принципи – енергия, борбеност и воля не ми липсват.

Какво би казала на младите хора от Димитровград? Защо трябва да гласуват на 26 март?

На първо място – да гласуват, защото от тях зависи бъдещото на страна ни! Пойскате промяната!