Krum Vasilev

“Вярвам, че има по-добро общество от капиталистическото!” – Крум Василев

“Вярвам, че всеки народ ще заживее в общество, по-добро от капиталистическото.” Това обяви на среща с млади социалисти и антифашисти от Шумен журналистът-ветеран Крум Василев. От позицията на своите 91 г. той сподели, че левицата трябва да говори за своите идеали, както и за актуалните теми – бедността, системата на здравеопазването, новите учебни програми.

Според него предстоящият конгрес на БСП трябва да направи крачка напред и да начертае стратегията за решаването на тези въпроси, за необходимостта да спечелим сърцата и разума на хората. Разговорът премина и в разказ за личността на Вълко Червенков, за положителните и отрицателните черти на всеки лидер, за плюсовете и минусите на социалистическия строй и за поуките, че в съотношението между доброто и лошото доброто винаги трябва да има превес.

Крум Василев е роден през 1925 г. в Шумен. Бил е партизанин в Шуменско-Преславския отряд. След като завършва философия в СУ “Св. Климент Охридски”, става политически помощник на министър-председателя Вълко Червенков. Бил е зам. главен и главен редактор на в-к “Народна култура” , генерален директор на БНР и БНТ, завеждащ отдел в ЦК на БКП, председател на комитета по печата към Министерския съвет. През 2015 г. издаде книгата “Невъзможни разговори”, която беше и повод за срещата. Тя е разделена на четири въображаеми разговора с покойния Коста Тодоров, съученик и приятел на автора, загинал в антифашистката борба.

На срещата взеха участие и председателката на Младежкото обединение Вероника Делибалтова, председателят на софийското МО Ленко Петканин, Анатоли Стоянов, секретар на Младежкото обединение в БСП, Боян Балев, член на ръководството на Българския антифашистки съюз.

Снимка: Блaговеста Цветкова