yankodobrev2

Янко Добрев: Избрах БСП, защото тя винаги е била партия на общността.

Янко Добрев е кандидат за народен представител в 31 МИР – Ямбол. Можете да го подкрепите, като гласувате за него с №10 в интегралната бюлетина и преференция №5.

Здравей, Янко, би ли се представил с няколко думи?

Казвам се Янко Добрев. На 29 години съм. Членувам в БСП от 12 години.  Членството ми е активно и по убеждения. Втори мандат съм член на Националния съвет на МО в БСП. Дипломирах се във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Бакалавър съм по Политология. Завърших с отличие магистратура по „Политически науки. Дипломация и национална сигурност”. Уча право. Работил съм в общинска администрация Стралджа в сферата на административно-правното обслужване в периода 2011-2013 год., а в периода 2013-2015 год. в отдел „ТСУ” с основна дейност и отговорности в направлението обществени поръчки и европейски проекти. Майстор на спорта. Треньор по спортна стрелба. По настоящем съм общински съветник в ОбС Стралджа. Зам.-председател на групата съветници на БСП. От 2016 год. до настоящия момент работя като секретар на НЧ „Просвета – 1892” – най-голямото и дейно читалище в община Стралджа.

 

Зaщо БСП? На политическата сцена в България има много други политически формации.

Избрах БСП преди да навърша пълнолетие. Очаквах в нетърпеливост 18-тия си рожден ден, за да получа лична карта и заедно с личния документ – членска книжка, която да удостовери, че БСП ме е припознала, след като аз съм се открил в това, зад което тя стои и защитава като принципи и идеали. Някои казват, че изборът ми е бил продиктуван и провокиран от младостта и типичната за възрастта емоционалност, но в моя случай емоционалност не означава наивност. Напротив, времето от 2005 год. до днес показа, че изборът и решението ми са безпогрешни. Няма по-добър обществен идеал за справедливост от социалистическия. Лявото е идея за по-добър и достоен живот на хората. Докато БСП продължава битката за социална справедливост, за това да има силна държава, за това политиката да бъде насочена към хората, към отделния, малкия човек, аз ще съм на барикадата и ще отстоявам позициите й, защото те са и моя кауза.

Избрах БСП, защото тя винаги е била партия на общността. Не случайно, само ние, в социалистическата партия, си се отнасяме и обръщаме един към друг с „другари и другарки”. Поддържаме емоционална връзка помежду си. Имаме споделени ценности, показваме сплотеност и силно чувство за групова отговорност. В партията се закалих още по-силно за работа в екип и затвърдих разбирането си, че в екипността е силата. Ние нямаме Бойко Борисов, имаме нещо много по-голямо – авторитетът на групата. В този план съм убеден, че общностният авторитет е по-силен от авторитета на личността. Това ни отличава от ГЕРБ.

БСП има зад гърба си нещо, което никоя друга партия в българския политически живот няма – история.

История не 10 годишна, като на основните ни опоненти от ГЕРБ, а минало на 126 години. Имаме традицията, имаме опита, знанията и куража, ние сме тези, които можем и го доказваме! Ще го докажем и на тези избори!

 

Искам да те попитам, какви са проблемите на младия човек в Стралджа? Има ли препитание за него?

Проблемите на младите хора в градче като Стралджа и на тези от област Ямбол не се различават особено от тези на останалите младежи в страната, разбира се има и локални специфики. Все пак общият профил не е розов. Младите хора нямат големи възможности, а доколкото ги имат, не ги осъзнават и не се възползват от тях, за да променят средата около себе си към по-добро за тях самите, за обществото и света около тях като цяло. За съжаление все по-голям е делът на младите, които нито учат, нито пък работят, не използват възможностите за преквалификация, заради това, че са обезсърчени, нямат надежда, не виждат смисъл, перспектива и изпитват липса на каквато и да е мотивация. Мрачните тенденции не свършват дотук. Данните сочат, че младите все по-рядко вършим нещо ползотворно – не четем, не спортуваме, не придобиваме нови умения и компетенции, не се развиваме. Голяма част от младежите не членуват и не са съпричастни към никакви организации, нямат интерес към политическите процеси в страната и света – пасивни са. Тази безчувственост, безразличие и безучастие, тази апатичност трябва да се преодолее. Едва тогава няма да има хора извън системата, ще се преодолее отсъствието на инициативност – изключим ли този фактор, няма да се пораждат проблеми, като безработица и социално изключване на новото поколение. Най-важното е да не сме пасивни. Възможности има. Трябва да ги търсим в образование, обучение и за квалификация, за намиране на работа – чрез конкурси или чрез включване в различни социални програми, за участие в  проекти и инициативи, финансирани от европейски средства, доброволчески организации и т.н.

 

Ако БСП спечели изборите на 26 март, как това ще подобри условията на живот в региона?

Ако БСП спечели, в което нямам съмнение, ще заложи на политики, които биха решили много проблеми, част от които са и посочените по-горе. Имаме програмата, която е озаглавена „Поискай промяната!”, имаме волята, ще успеем да приложим конкретните мерки, които залагаме в предизборната си платформа, за да подобрим състоянието на всички структуроопределящи системи като образование, здравеопазване, социална политика, сигурност и икономика. Приоритетите ни заслужават да бъдат подкрепени, защото те са шанс за промяна, а оттам и за една по-добра България.

А що се касае до региона и в частност област Ямбол, аз и колегите ми от листата на „БСП за България”, сме гаранция за работа, в посока на това, да се създаде и развие целенасочена инвестиционна програма, която да помага общините от моята област да са в равностойно положение с тези от региона и останалите административно-териториални и географски части на страната.

 

С какви конкретни политики младите семейства могат да бъдат подпомогнати?

Ангажираме се, че със спечелването на изборите ще работим за обвързване на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години с размера на минималната работна заплата, т.е. от 340 в момента ще се повиши на 460 лв. Също така ще направим първите стъпки към семейно подоходно облагане, което ще се изразява в приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете. Това наричам реална социална политика и грижа към младите семейства.

 

Какво мислиш за неуспешния опит на БСП да прокара законопроекта, който води до намаляване на ставката на ДДС от 20% на 5% за детски храни и стоки? Защо това не се получи?

Искането е справедливо. Това е необходима мярка, която щеше да даде сигнал и ясен знак към хората, които отглеждат деца в настоящото трудно време. Не случайно от МО на БСП бяхме силно активизирани, събирахме подписи, срещахме се и разговаряхме с хиляди хора, за да докажем на обществото, че това е една добра крачка, която ще е част от пътя, отвеждащ към по-добра перспектива пред България. Не разбирам защо това не се направи, при все това, че ефектът щеше да е пренебрежимо малък за бюджета. Затова е важно да поискаме промяната! Още имаме шанс, а шансът идва с № 10 в интегралната бюлетина на 26 март.

 

Какво/ Какъв е твоят мотив да се включиш в листата в 31-ви МИР – Ямбол?

Дадох съгласието си да бъда номиниран за кандидат за народен представител от БСП и се включих в листата, защото:

  • Считам, че мога да бъда полезен с познанията, своята експертиза и опита, който имам до тук, за издигане авторитета и престижа на „БСП за България” на предстоящите за страната много важни избори за 44-то НС.
  • Млад човек съм и вярвам, твърдо съм убеден, че ние, младите хора, сме ключ към нови възможности за по-доброто бъдеще на България.

 

Какво би казал на младите. Защо трябва да останат в България?

С този наболял въпрос за обществото ни е свързана и моята лична кауза – емиграцията на младите хора. По професия съм политолог и анализирам данните от различни ЕСИ и др. проучвания. В тях тревожно се сочи, че всеки втори млад българин се кани да емигрира. Аз не искам, защото България е кауза и тя трябва да се отстоява. Апелът ми към всички, които искат да заминат, е да останат, за да сме повече тези, които ще дадем шанс и бъдеще на държавата си. Заедно, с общи усилия и воля можем да я променим към добро. Готов съм да работя, а с работата си да доказвам, че България има нужда от всеки млад човек, който е направил избора си в посока на това да остане в родината си, за да я оставим не на произвола на съдбата, а в наследство на идните поколения такава, каквото я възпяваме в химна на Републиката. От нас зависи България да пребъде!