22-5

За кандидатурата на ген. Румен Радев

За кандидатурата на ген. Румен Радев, кампанията и резултатите след първи тур

В нощта на 6 ноември 2016 година /неделя/ от няколко партийни ръководители се чу: “Нека видим окончателните резултати и ще направим анализ.” Ако има партийна централа, която е специалист по изготвянето на анализи, то това е нашата, на БСП. Многократно ми се е налагало да тълкувам и публично да обяснявам незадоволителни резултати за БСП, сега ще си позволя кратък коментар на случилото се до момента, което безспорно за нас, за БСП, е с положителен знак.

Още в самото начало и малко преди старта на кампанията кандидатурата на ген. Румен Радев не беше популярна и в нашите среди. Мнозина от нас, членове на БСП, предпочитаха наш кандидат да бъде популярно партийно лице, поне това показваха номинациите от проведените общински партийни конференции. Кандидатурата на ген. Радев получи също сравнително голям брой номинации от различни области в страната. На Националния съвет на БСП, който следваше да избере кандидат за президент, бяха останали само няколко имена, които да се състезават. Сред тях беше и името на ген. Румен Радев. Когато дойде неговият ред за представяне на платформата си, всички внимателно слушахме. След края на експозето си, той буквално получи върволица от въпроси, които старателно си записваше. Отговаряше спокойно и уравновесено, задълбочено, подбирайки всяка своя дума. Резултатите след гласуването показаха, че той ще бъде нашият кандидат за президент.

Разказах всичко това, защото хората, които не се интересуват от партийни механизми, рядко знаят как един кандидат за каквото и да е, става такъв. С други думи, за да бъде наш кандидат, Румен Радев първо трябваше да спечели изборите за президент в НС на БСП.

През изминалата едномесечна предизборна кампания, не можахме да се спасим, за пореден път, от компроматите. Всички опити, личността и публичният образ на ген. Радев да бъдат омаскарени, замърсени, да станат непригодни и отблъскващи в лицето на избирателите, обаче се оказаха напразни.

Румен Радев обиколи цяла България и навсякъде беше посрещан от хора, изпълнени с надежда, очакване, позитивизъм, че един генерал от най-елитните военни части, най-добрият ас на България, завършил с отличие всички академии, защитник на българското небе, човек на честта и достойнството, ще бъде техният Президент. По време на кампанията бяха организирани редица младежки срещи. Бяха организиране две големи обучения в началото на кампанията за членове на МО в БСП, активисти и доброволци от Партията на европейските социалисти, като младите хора от Източна България имаха възможност да срещнат лично с ген. Радев. В Западна България гост на събитието бе Илияна Йотова. На 1-ви ноември, в зала 3 на НДК, ген. Радев Радев, Илияна Йотова и Корнелия Нинова бяха посрещнати на крака и аплодирани от почти хиляди млади членове на БСП от цялата страна.

Какво показа екзит пол в нощта на изборите?

Такъв представиха няколко агенции, но аз ще се спра на два – “Алфа Рисърч”и “Галъп”, изнесени в публичното пространство и по-конкретно разпределението на гласувалите по възраст и образование.

Според данните на агенция “Алфа Рисърч”  ген. Румен Радев получава подкрепата на 19 % от гласувалите във възрастовата група 18-30г, Цецка Цачева – 19 %, във възрастовата група 31-60 г. – Цецка Цачева получава гласовете на 26 %, а Румен Радев – 21 %, при над 60 г. – Румен Радев получава подкрепата на 35 % от гласувалите срещу 24 % за Цецка Цачева.

Близки, но с малки разлики са и данните получени от агенция “Галъп”. Във възрастовата група 18-30 г. Цецка Цачева получава – 19,8 % от младежкия вот, а ген. Румен Радев – 18,8%. 31-60 г. са гласували 23,1 % за Цецка Цачева срещу 22,6 % за ген. Радев. Над 60г. едва 21,5 % са подкрепили 21.5 %, а ген . Радев -38,7 %.

Според данните на агенция “Алфа Рисърч” – 26 % от гласувалите с висше образование са подкрепили ген. Радев, а 25 % – Цецка Цачева. Гласувалите със средно образование – 25 % подкрепят ген. Радев, а 24 % – Цецка Цачева. Сред гласувалите с основно и по-ниско 25 % подкрепят ген. Радев, 24 % – Пламен Орешарки и 19 % – Цецка Цачева.

По-различна е картината според данните на агенция “Галъп” – гласувалите с висше образование, подкрепили ген. Радев са 27,6 %, а за Цецка Цачева са 19,6 %. Хората със средно образование отново са предпочели ген. Радев и 25 % са го подкрепили, а Цецка Цачева е получила 24,4 %, гласувалите с основно и по-ниско отново са предпочели ген. Радев – 29,4 %, а за Цецка Цачева са гласували 22,4 % от допитаните.

Абсолютно навсякъде при разпределението на гласувалите според критерия населено място в страната, данните и на двете агенции показват водеща позиция на ген. Румен Радев.

Същевременно в страната бе регистрирана висока избирателна активност, надхвърлила 50 % в изборната нощ.

Изводът е, че българските избиратели – млади, можещи и образовани предпочитат ген. Радев за президент. Вероятно, защото не е част от съвременния политически елит, не е участвал във вземането на политически решения и името му не се свързва с никакви “нечисти” схеми. Вероятно, защото е достоен българин, който обича Родината си и като президент ще се води от интересите на България.

Почти пет години г-н Плевнелиев сриваше авторитета на президентската институция, поставяше разделителни линии сред нас и целенасочено бягаше от всички болезнени теми за България в сферата на националната сигурност. Угодно поставяше едностранчиво въпросите от външната ни политика и угодно упражняваше правата си и следваше задълженията си. Вероятно в свой интерес, вероятно в нечий чужд, но не и в интерес на всички български граждани.

Вярвам, че това ще се промени. В неделя на 13-ти ноември ни предстои отново да отидем до урините, някои на първи тур са подкрепили някого от другите кандидати, но тяхната подкрепа не е била достатъчна, за стигне кандидатът до балотаж, сега всеки глас в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова ще е решаващ!

С № 13 за доброто на България!

Вероника Делибалтова – Председател на НС на МО в БСП

П.С. И накрая, не, че законът ни задължава, а просто е крайно време законът да стане задължителен: КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!