Ивайла 1

Заплатаха TTIP

Годината е 2004. Намирам се на летището с огромен куфар и раница на гръб. Заминавам за САЩ. Трепети, вълнения, радост и тъга – чувствата ме заливат и се блъскат в душата ми. За първи път ще летя!Не съжалявам за избора, който направих тогава – отидох на лятна бригада, запознах се с много млади хора от цял свят, видях страхотни места, докоснах се до друга култура. Но защо ви казвам всичко това и какво общо има с TTIP (трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС)?

За четири месеца престой там качих шест килограма – това беше истински шок за моя организъм. Винаги съм си похапвала обилно и никога не съм имала проблеми с килограмите. Добре, че съм по-висока и не ми личаха много. Причината? – продуктите, с които ми се наложи да се храня там. Стараех се да си готвя, не съм яла нито веднъж в познатите McDonald’s; KFC; Starbucks и подобните на тях. И въпреки това, престоят в САЩ ми се отрази. Да, това ни чака, ако споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС стане факт – ще ни залеят евтините ГМО продукти. Европейските ограничения върху тях са сред главните цели. САЩ отдавна се стремят да премахнат правилата в ЕС, защото те спират достъпа им до европейските пазари. Около 70% от продаваните днес в американските супермаркети полуфабрикати съдържат генно-модифицирани съставки.

Европейската комисия открито призна, че TTIP ще се отрази неблагоприятно и върху околната среда, тъй като предвижданото разрастване на търговията и потреблението ще създаде опасности, както за природните ресурси, така и за запазване на биоразнообрзието.

Може би най-тревожното от всичко е, че TTIP ще предостави на чужди инвеститори правото да съдят правителствата наднационално. Това ще става пред създадени специални арбитражни трибунали за причинени от вътрешната политика на дадена държава загуби на печалби. Само си представете колко абсурдно звучи това. Това означава, че при подписано споразумение, ако народа на дадена държава не е съгласен с определена част от TTIP и правителството на съответната държава се съобрази с желанието на хората, то чуждестранния инвеститор ще има право да осъди тази държава.

И ако това не са достатъчни причини да се противопоставим на това споразумение, ще изброя още няколко:

  • Непрозрачност, антидемократичност – всичко в TTIP е забулено в тайна, като Европейската комисия е приложила най-строгите си ограничения спрямо най-важни документи, а именно дерегулационни искания, които американските преговарящи отправят към европейските държави. Съгласно протоколите на комисията, дори на правителствени лица на страни-членки на ЕС се отказва достъп до тези документи.
  • Заплаха за работните места – Европейската комисия потвърди, че TTIP вероятно ще причини „продължителна и сериозна“ дислокация на европейски работници, тъй като компаниите ще имат стимул да ползват продукти и услуги от онези американски щати, където трудовите стандарти са по-ниски и няма налице профсъюзи.
  • Атака срещу обществените услуги – TTIP цели либерализация на пазара на услугите, включително достъпа на частни фирми до обществени услуги като здравеопазване, образование и водоснабдяване. Засега Европейската комисия заяви, че обществените услуги остават извън TTIP, по силата на общото споразумение за търговия с услуги, в което са изключени услуги „предоставяни при упражняване на държавна власт“. Оттогава обаче, комисията прави опити да премахне изключенията за обществени услуги, аргументирайки се, че е добре те да бъдат част от търговските споразумения на ЕС, докато само дейности свързани със сигурността, каквито са правораздаването, граничния контрол и контрола на въздушния трафик, да останат изключителни прерогативи на държавата.

Има още много заплахи, които ни грозят, ако това споразумение стане факт. Надявам се повече хора да обърнат внимание и да се заинтересуват по въпроса.

И вие може да го направите, подкрепяйки подписката против TTIP оналйн или на хартиен носител:

http://mbsp.bg/stop-ttip/

На 10.06.2015 предстои важно гласуване в Европейския парламент на всички евродепутати, относно клаузата за отношенията „инвеститор – държава“ и международните арбитражни съдилища. Нека ги призовем да гласуват „ПРОТИВ“! Може да напрaвите това само с няколко клика на следния линк:

http://www.no2isds.eu/en/campaign

Действайте сега, утре може да е късно!

Елате и се присъединете към гражданския протест против TTIP, днес – 08.06.2015; 17:30; площад Народно събрание.

Ивайла Томова – член на НС на Младежкото обединение в БСП