zdravko

Здравко Петров: Фестивалът в Сочи, родните медии и липсата на държавна подкрепа

Предоставяме на Вашето внимание материал на Здравко Петров, член на МО в БСП и участник в Международния фестивал на младежите и студентите в Сочи. За това какво се случи на фестивала и какви бяха предизвикателствата пред българските участници, прочетете тук. 

Между 14ти и 22ри  октомври в град Сочи, Русия се проведе най-мащабното младежко събитие на годината- Международният фестивал на младежите и студентите. Това е най-големият форум за хора на възраст до 35 години в света, който се провежда за пръв път в Прага през 1947 г. като основната му мисия е да проповядва мир, солидарност и равенство между народите. Русия бе домакин на събитието за трети път, тъй като фестивалът се е провеждал в Москва през 1957 г. и 1985 г. Интересното е, че и България също е свързана със събитието – София приема участниците на фестивала през 1968 г. със девиза „За солидарност, мир и дружба“.

През октомври в Руската федерация се стекоха около 12 хил. млади делегати от цял свят, които взеха участие във форума. Освен това самата Русия изпрати още толкова свои младежи и около 5 хил. доброволци, които през цялото време помагаха за организацията на събитието и се грижеха за комфорта на нас – участниците. Този път Русия изневери на традицията да проведе форума само в Москва. На 14 октомври в столицата по „Проспект мира“ премина традиционният тържествен парад на делегациите, в който взеха участие представители от всички 188 страни, изпратили своята прогресивна младеж на фестивала.

На другия ден в „Големия леден дворец“, който се намира в олимпийското градче на Сочи, се състоя церемонията по откриването на фестивала, на която присъстваха около 12 хил. делегати. Това бе може би най-яркото мероприятие от целия фестивал. За участниците пяха Полина Гагарина, Дима Билан, Сергей Лазарев и гвоздеят на вечерта – американската поп-рок група One Republic. Към края на мероприятието думата бе дадена на президента на Руската федерация – Владимир Путин. Той изнесе десетминутна реч, в която приветства младите делегати и ни пожела да дерзаем, да създаваме своето собствено бъдеще, да се стремим да изменим този свят и да го направим по-добър. „Главното е да вървите само напред!“ каза той накрая на речта си.

Думите на Путин се превърнаха във вдъхновение и неофициален девиз на фестивала за много от участниците, които станаха на крака, за да го аплодират.

1 2

На 16ти октомври започнаха редовните мероприятия на фестивала – панелни дискусии, конференции, изложби. Както на всяко младежко събитие от такъв мащаб, ние, участниците, имахме възможността да посетим различни срещи, на които присъстваха политици, хора на изкуството и други общественици от Русия и от други страни. Гост-лектори бяха хора като Сергей Лавров – министър на външните работи, Герман Греф – директор на Сбербанк, Максим Орешкин – министър на икономическото развитие, актьорът Сергей Безруков, писателят Фредерик Бегбеде, мотиваторът Ник Вуйчич и други.

Освен лекциите, към които имаше огромен интерес, всеки от дните на дискусионните програми беше посветен на някои континенти или големи региони като: Ден На Америка, Ден на Африка, Ден на Близкия Изток, Ден на Азия и Океания, Ден на Европа и Ден на Русия.

Фестивалът обхвана изключително много теми като икономика, високи технологии, екология, младежка политика, дипломация, кино, музика и спорт. С  тях бяха обвързани и лекциите, към които се виеха дълги опашки от рано сутрин, защото всеки участник искаше да заеме удобно, а същевременно и стратегическо място пред сцените.

3

За голямо съжаление Република България не успя да изпрати единна и сплотена делегация на фестивала поради незаинтересованост от страна на правителството и други институции, както се случва с повечето събития, свързани с младите хора и политиката, свързана с тях. За още по-голямо съжаление ни бе отказано съдействие за резервиране на полет от България до Русия, с който цялата делегация да стигне до Сочи.

На голямото събитие пристигнаха хора от различни организации като Родолюбиво движение „Иван Вазов“, НПСС, НМФ, МГ и Младежкото обединение в Българската социалистическа партия. Голяма част от делегацията на МО в БСП взе участие и в регионалната програма на фестивала. С нея Русия даде възможността на 2000 млади чужденци да посетят различни нейни градове като Санкт Петербург, Калининград, Екатеринбург, Новосибирск и Владивосток. Разказите на хората, които посетиха тези далечни места, не се ограничаваха само със студеното време и многото ходене пеша, но и с топлотата, с която са били посрещнати от местните жители, интересните забележителности, които са посетили, различните мероприятия, в които са взели участие и чувството да се намираш на хиляди километри от родния дом, а в някои случаи и на друг континент, но да бъдеш приет като свой.

4 5

Броени дни преди фестивала се оказа, че България и редица други страни ще представят материали относно своите традиции, култура и изкуство на специално отредено за това място – изложбен щанд, осигурен от руските организатори. Поради някои трудности, възникнали по време организацията на въпросната експозиция и незаинтересованост от българска страна, се наложи МО в БСП и още няколко участници да поемат отговорността за транспортирането на материалите и за присъствието на наши делегати на щанда. След много перипети успяхме да представим страната си по достоен начин с време за подготовка от буквално няколко дни. На щанда бяха изложени брошури и книжки относно нашите столица, националната кухня, зимните и летните ни курорти.

6 7

Допълнително бяхме осигурили мускалчета с екстракт от нашата национална гордост – българската роза, магнити, чинийки и покривки.

Гвоздеят на експозицията бе Надежда Мидюрова, която донесе със себе си традиционна носия от пиринския край специално за фестивала. Облечена с нея, Надя приковаваше погледите на голяма част от минувачите, които се снимаха с нея за спомен и я разпитваха относно изработката, орнаментите и цървулките. Намери се момиче, което снима странните обувчици, за да ги качи в своя блог свързан с мода.

8

В предпоследния ден от фестивала се състоя официална среща между членове на българската делегация и делегацията на Република Мордовия (намираща се в състава на Руската федерация). От наша страна на мероприятието присъстваха членове на МО в БСП, МГ, НПСС и НМФ, а от мордовска – министърът на младежта и спорта, ръководители на различни НПО и местен хор, чийто състав бе облечен в мордовски народни носии.

9 10

След встъпителните слова нашите чуждестранни приятели ни изпълниха местни народни песни и ни обясниха разликите между тяхното традиционно облекло и нашето. Ние пък се бяхме подготвили с видео, отразяващо нашия исторически бит, нашата култура и забележителности от различни краища на България. Освен него представихме две презентации – за младежка политика и икономика. Накрая си разменихме подаръци под формата на сувенири и картички. Обещахме си, че отново ще се срещнем с цел да обменим опит и да заздравим отношенията си.

На 21ви се състоя церемонията по закриването на фестивала и така завърши това невероятно събитие. Владимир Путин отново дойде и поздрави участниците като ни каза, че бъдещето е в нашите ръце и че е наше задължение да направим света едно по-добро място за живеене. Още през лятото той заяви, че гигантското младежко мероприятие не следва да бъде политизирано, а че е от изключителна важност да служи като мост между отделните нации и култури. Интересното е, че никоя голяма медия в България не отрази това мащабно събитие. Причината за това е ясна – не е изгодно. Не е изгодно, когато Русия прави такова мащабно събитие за мир, което в края на краищата действително не се политизира, а се превърна в площадка за обмен на опит, за преодоляване на културни различия и дори за т.нар. толерантност, която западът пропагандира от сутрин до вечер. Тъжно е, че ръководството на Република България не си мръдна пръста и не помогна с абсолютно нищо това събитие да се превърне в значимо за нашата страна. Ние, участниците, отидохме там за своя сметка, похарчихме стотици левове, за да представим достойно нашата страна. И го направихме. Наша задача остава да променим климата в България, да направим така, че младите хора да се превърнат в действителен фактор и да бъдат подкрепяни в своите стремежи и в инициативите, които предприемат. И все пак #МыФестиваль, #МыБудущее.

22812754_10214194961649607_257602095_o

*Същият материал бе публикуван и в сайта www.pogled.info на 01.11.2017 г.