Zornica-Ilieva

25-годишната финансистка иска да направи родното си село за пример на цялата общинa

25-годишната финансистка Зорница Илиева влиза в битката за промяната на село Ресен. Тя е нетипичният партиен кандидат – млад човек, който е избрал да живее в родното си село и има желание със знанията, широкия си поглед към света и нестихващата си енергия да промени населеното си място към по-добро. Зорница Илиева е издигната от БСП.

„Ресен е селото с най-много млади хора в общината, но какво се прави за тях?“, пита младата жена. Тя вече се е сблъскала с всички неуредици, които връстниците й срещат в живота на село. Избрала е да остане в Ресен, след като е завършила образованието си в Свищов – бакалавърска степен по „Аграрна икономика“ и магистратура по „Финансов мениджмънт“. Работила е в сферата на търговията. Сега гради планове за подем на родното си село. „В Ресен има хора с добро образование, а няма къде да работят. За да не се принуждават да стегнат куфарите към големия град, трябва да се привлекат фирми, които да отворят работни места в селото. Аз, като кмет, ще съдействам инвеститорите да имат подкрепа, а не спънки пред намеренията им. Вратата на моя кабинет ще бъде отворена за всеки сериозен бизнесмен, който иска да разкрие нови работни места в Ресен“, казва финансистката.

Тя самата е наясно, че за да бъде предпочетено от връстниците й, едно населено място трябва да предлага условия за живот – работни места, детска градина, училище, достъп до здравни грижи, но най-вече добра инфраструктура. Учебните заведения ги има в Ресен, но какво от това, щом са празни. Зорница се дразни, че в селото, в което пътища буквално няма, се харчат оскъдните средства за беседки. Те не бива да са основен приоритет. „Полезни са за хората, те ги одобряват, но пред Ресен има по-сериозни проблеми“, казва Зорница. Тя се шегува и че в Ресен няма нужда от „легнал полицай“, защото дупките спират високата скорост. „До края на моя мандат ще трябва да сложа, защото улиците няма да изглеждат по този начин, а ще бъдат асфалтирани“, заявява Зорница Илиева.
И за възрастните хора е помислила. „Село Ресен е създавано от нашите майки и бащи, баби и дядовци. Поколенията преди мен заслужават достойно уважение и спокойни старини. Кметът трябва да се грижи за тези хора и да им помага с всички сили, а младият човек има повече енергия да решава проблемите“, знае Зорница. Тя иска да се разшири дейността на Домашния социален патронаж, да се закрилят възрастните хора и да имат достъп до повече социални услуги. Според нея

ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РЕСЕН СА ТРИ– ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, ВОДОСНАБДЯВАНЕТО И КАНАЛИЗАЦИЯТА

Оправданието, че няма пари, не го приема. Чрез своето образование тя е запозната с всички възможности за кандидатстване за европейски програми. „Не са малко градовете в страната, които са привлекли ресурс и са подобрили своите населени места. Какво е привлечено в с. Ресен? Нищо! Докато другите се обновяваха, ние си вървим по разбитите улици. Затова не бива да позволяваме и останалите години до 2020 г. да преминат в безвремие. На Ресен е нужен енергичен кмет с идеи и сили да се бори за доброто на нашето село. Ще убедя и местните фирми да бъдат на моя страна и да помагат на селото“, казва младата жена.
Да продължи делото на дядо си Димитър Шилев е лична мисия на младия кандидат-кмет. През 50-те и 60-те години той е основният човек, който е довел питейната вода до къщите в Ресен. Като отговорник на помпената станция, Шилев се е погрижил и за отклоненията на водопроводите към селото и така докарал водата до хората. Днес обаче Ресен е на прага на воден режим заради остарелите водопроводи и проблемите със захранването на каптажа. Новият кмет трябва да се погрижи за проектиране на нов водопровод, трябва да се огледа за подходяща програма за привличане на европейски средства. „Ето тук е от голямо значение колко е разтропан един кмет и дали милее за своето населено място. Ако обича селото си, колкото мен, един кмет ще изрови земята, но ще намери начин да разреши проблемите. Щом трябва, всеки ден ще настоявам пред общинския кмет да ни обърне внимание. Ако така не става – и до министерството не ме е страх да отида. Само с целта Ресен да стане по-добър за живеене“, казва енергичната млада дама.
Зорница Илиева е издигната от социалистическата партия. „Аз знам, че общинските съветници от БСП изпълняват своите ангажименти. Показвали са го с действия и с вярата, която хората имат в тях. Убеди ме и платформата, която БСП има за управление на община Велико Търново“, аргументира се кандидат-кметът.
„Искам да направя Ресен село за пример на цялата община“, зарича се младият кандидат-кмет, преди да се впусне в предизборната надпревара. Самата Зорница мечтае да бъде добър пример за връстниците си, които да я последват и да останат в родното си село.

Източник: www.borbabg.com

Снимка: www.borbabg.com

http://www.borbabg.com/2015/09/11/%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8/